Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 01 feb. 2019
    • 5 min

NFK en Hematon pleiten voor opname nieuw medicijn in basispakket

Vandaag pleiten NFK en Hematon bij het Zorginstituut voor de opname van axicabtagene ciloleucel, kortweg Axicel, in het basispakket. Dit is een nieuw medicijn voor patiënten met de zeldzame bloedkanker Diffuse Large B-Cell Lymphoma (DLBCL).

Vandaag, 1 februari, pleiten NFK en Hematon in de Adviescommissie Pakket bij het Zorginstituut voor de opname van axicabtagene ciloleucel, kortweg axi-cel, in het basispakket. Dit is een nieuw medicijn voor patiënten met de zeldzame bloedkanker Diffuse Large B-Cell Lymphoma (DLBCL).

Het medicijn is bedoeld voor patiënten die al twee eerdere behandellijnen ontvangen hebben en daar niet meer op reageren. De gemiddelde overleving neemt toe van 6,3 (in historische controle) naar 17,4 maanden - maar liefst een toename van ruim 11 maanden. Na 27 maanden is 50% van de patiënten nog in leven. NFK en kankerpatiëntenorganisatie Hematon vinden dat het middel in het pakket beschikbaar moet komen. De kosten, ongeveer 325.000 euro per patiënt, staan dit echter in de weg. De minister moet over de prijs onderhandelen. We dringen er bij de fabrikant op aan zijn verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat deze nieuwe optie voor patiënten zo snel mogelijk beschikbaar komt.