Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 19 jun. 2019
    • 5 min

NFK juicht advies Gezondheidsraad toe: HPV-vaccinaties voor meisjes én jongens

De Gezondheidsraad heeft een nieuw advies uitgebracht over het HPV-vaccin. Hierin pleit de raad voor HPV-vaccinaties voor alle kinderen vanaf 9 jaar. Dit betekent dat jongens én meisjes ingeënt worden. NFK juicht dit advies van harte toe.

Het vaccin beschermt tegen HPV, het Humaan Papillomavirus. Dit virus kan verschillende vormen van kanker veroorzaken. De bekendste en meest voorkomende vorm is baarmoederhalskanker. Minder bekend is dat het virus ook (zeldzame) kankers kan veroorzaken zoals slokdarm-, vagina-, anus- en peniskanker, kanker in de mondholte of kanker in een gedeelte van de keel.

Sinds 2009 krijgen meisjes van 12 of 13 jaar een HPV-vaccinatie aangeboden. HPV treft echter niet alleen meisjes (vrouwen): ook jongens (mannen) kunnen besmet raken. NFK, stichting Olijf en het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers* sluiten zich daarom graag aan bij het advies van de Gezondheidsraad: vaccineer alle kinderen vanaf 9 jaar tegen HPV.

*Patiëntenplatform Zeldzame Kankers is een initiatief van NFK om de stem van patiënten met zeldzame kanker te laten horen, hieronder vallen onder andere anus- en peniskanker. Op het platform worden zeldzame kankers gebundeld wat betreft expertise, patiëntperspectief, informatievoorziening en lotgenotencontact.