Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 10 jul. 2019
    • 5 min

NFK op International Shared Decision Making congres in Canada

Op 9 juli vertegenwoordigde onderzoeker Haske van Veenendaal NFK en lidorganisaties BVN, SPKS en Longkanker Nederland op het Internationale Shared Decision Making (ISDM) congres in Quebec (Canada). Haske was op het congres aanwezig om onze ervaringen en resultaten te presenteren van verschillende Samen Beslissen-projecten.

Samen Beslissen-projecten

Het ISDM congres is een tweejaarlijks internationaal congres waar de laatste ontwikkelingen op het gebied van Shared Decision Making (ook wel gedeelde besluitvorming of Samen Beslissen genoemd) gedeeld worden. Het congres wordt bezocht door zorgverleners, onderzoekers en patiëntvertegenwoordigers.

Bijna alle (ex-)kankerpatiënten willen Samen Beslissen met hun zorgverlener(s), maar dit gebeurt nog lang niet altijd. Dit blijkt uit onze onderzoeken over Samen Beslissen uit 2018 en 2019. Om Samen Beslissen in de praktijk te bevorderen, leidt NFK op dit moment twee projecten: Time Out en Implementatie Gedeelde Besluitvorming bij borstkanker en Best Onco Care bij Longkanker en Darmkanker.

Samenwerking patiënten en zorgverleners

Uniek in deze projecten is de samenwerking tussen patiënten(vertegenwoordigers) en zorgverleners. Bij alle projectonderdelen keek iedereen vanuit zijn of haar eigen perspectief naar het proces van Samen Beslissen. Deelnemende zorgverleners kregen feedback op de manier waarop ze Samen Beslissen toepasten. Vervolgens werd gekeken naar wat zij nodig hadden om Samen Beslissen beter toe te passen: een scholing, een wijziging in het zorgpad of bijvoorbeeld een keuzehulp. Dit bleek erg effectief: de zorgverleners die meededen aan de projecten passen Samen Beslissen nu beter en meer toe. Deze resultaten en ervaringen presenteerden we op het congres.

Jannie Oskam nam als patiënt deel aan het project Time Out en Implementatie Gedeelde Besluitvorming bij borstkanker. In dit filmpje vertelt ze over de meerwaarde van de samenwerking tussen patiënten en zorgverleners. Deze video werd ook vertoond op het congres.