Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 28 mei 2019
    • 5 min

Overnachting na zorg vanaf volgend jaar in basispakket

Mensen die ver moeten reizen voor hun medische behandeling kunnen vanaf volgend jaar overnachtingen vergoed krijgen. Minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, maakte deze toevoeging aan het basispakket bekend op 27 mei. De regeling is vooral bedoeld voor patiënten die langdurige behandelingen ver van huis ondergaan, en geldt onder andere voor kinderen die vanuit het hele land in UMC Groningen behandeld worden met protonentherapie.

NFK en VOKK juichen dit voornemen van de minister van harte toe. "Wij hebben gezamenlijk hard gelobbyd om deze oplossing voor elkaar te krijgen", zegt Pauline Evers, belangenbehartiger bij NFK. "Dagelijks op en neer reizen over grote afstanden is voor zieke, kwetsbare patiënten een veel te grote belasting. Bovendien is logeren meestal goedkoper dan reizen, zeker als het om taxivervoer gaat."

De minister heeft ook aangekondigd dat de eerdere ideeën om de vergoeding van ziekenvervoer voor kankerpatiënten te beperken niet doorgaan. "Gelukkig blijft de regeling voor onze patiënten ongewijzigd en hebben alle kankerpatiënten recht op een tegemoetkoming in onkosten voor vervoer naar al hun behandelingen. Onze lobby, waar de Patiëntenfederatie ook een belangrijke rol in heeft gespeeld, heeft effect gehad. Echter, de Tweede Kamer moet de voornemens van de minister nog goedkeuren. Dat gebeurt voor eind juni. Wij zullen er bij Kamerleden op aandringen om de voorstellen van de minister ongewijzigd over te nemen", aldus Evers.

Lees meer in het artikel op Skipr.