Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 28 okt. 2020
    • 5 min

Patiëntenorganisaties ontwikkelen praatkaarten voor zorgverleners met eenvoudige uitleg over kanker

Negen kankerpatiëntenorganisaties hebben, onder leiding van NFK en Pharos, praatkaarten ontwikkeld. Deze praatkaarten bevatten begrijpelijke informatie in woord en beeld en kunnen worden gebruikt in de spreekkamer om het gesprek tussen zorgverlener en patiënt over de diagnose, behandeling of late gevolgen van kanker te ondersteunen.

Praatkaarten maken de informatie van de zorgverlener beter toegankelijk voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Eén op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Door beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid bestaat de kans dat mensen de zorgverlener niet of minder goed begrijpen. Alle mensen kunnen beperkt gezondheidsvaardig zijn op het moment dat zij een ingrijpende mededeling krijgen van een zorgverlener en de praatkaarten kunnen bij iedere patiënt gebruikt worden.

Consultondersteunend

De praatkaarten gaan over bijvoorbeeld verschillende soorten kanker, zoals long-, nier- en schildklierkanker, maar ook over een beenmergpunctie, HPV, seksualiteit met een stoma en palliatieve zorg. “De kaarten geven een eenvoudige uitleg over een type kanker of over een behandeling. De afbeeldingen op de kaart vertellen hetzelfde als de tekst en maken de uitleg en de anatomie nog duidelijker. De kaarten ondersteunen het consult en het samen beslissen, omdat de patiënt zijn ziekte en mogelijkheden beter zal begrijpen”, vertelt Natascha Huijser van Reenen, projectleider bij Pharos.

Getest door taalambassadeurs

“De praatkaarten zijn door de kankerpatiëntenorganisaties geschreven en vervolgens getest door taalambassadeurs van Stichting ABC. Taalambassadeurs zijn mensen die beperkt taalvaardig waren of zijn. Hierdoor weten we dat de praatkaarten begrijpelijk zijn voor de doelgroep”, vertelt Rianne van Pijkeren, projectleider bij NFK. “Doordat de patiëntenorganisaties de inhoud van de kaarten bepalen, is er materiaal gemaakt waar ook behoefte aan is. Zij weten het best welke thema’s belangrijk zijn voor hun achterban.”

Geaccrediteerde training

Pharos geeft geaccrediteerde trainingen aan zorgverleners over het herkennen van beperkte gezondheidsvaardigheden, effectief communiceren en het gebruik van de praatkaarten als consultondersteunend materiaal. Het oefenen met een acteur is een belangrijk onderdeel. Om optimaal gebruik te maken van de kaarten, en ook in bredere zin de zorg voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden te verbeteren, is de training zeer aan te raden. Per training staan de praatkaarten van een aantal kankerpatiëntenorganisaties centraal.

De trainingen zijn van 18.30 uur tot 21.00 uur en vinden online plaats op:

  • Maandag 23 november 2020 (Neurofibromatose Vereniging Nederland, oogmelanoom en Schildklier Organisatie Nederland)
  • Donderdag 3 december 2020 (Stichting Olijf, Hematon en Pseudomyxoma peritonei (PMP).)
  • Woensdag 9 december 2020 (Borstkankervereniging Nederland en Leven met blaas- of nierkanker)
  • Dinsdag 15 december 2020 (Stomavereniging en Longkanker Nederland)

Op deze trainingsdata is deelname gratis. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.