Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 29 jul. 2019
    • 5 min

Protonentherapie bij hersentumoren in zorgpakket

Patiënten met hersentumoren krijgen met terugwerkende kracht (vanaf 25 juni 2018) protonentherapie vergoed. Dit is vastgesteld door Zorginstituut Nederland.

Patiënten met hersentumoren krijgen met terugwerkende kracht (vanaf 25 juni 2018) protonentherapie vergoed. Dit is vastgesteld door Zorginstituut Nederland. Hierbij geldt wel dat voor iedere individuele verzekerde in samenspraak met de behandelend arts zal moeten worden nagegaan of protonentherapie voldoende voordelen biedt ten opzichte van andere bestralingstechnieken.

NFK is blij met deze ontwikkeling. Met protonen kan er gerichter bestraald worden, zodat er zoveel mogelijk tumor en zo min mogelijk omliggend weefsel geraakt wordt. Dit zal leiden tot minder schade aan gezond hersenweefsel en dus tot een betere kwaliteit van leven voor patiënten met hersentumoren met een gunstige prognose. Pauline Evers, belangenbehartiger Geneesmiddelen bij NFK: “Patiënten met primaire hersentumoren zijn vaak jonge mensen, met nog een leven voor zich. Uit de literatuur is bekend dat bestraling van de hersenen leidt tot neuro-cognitieve schade die soms pas op langere termijn zichtbaar wordt. Deze schade is onomkeerbaar en er is geen symptomatische behandeling. Vermindering van cognitief functioneren (denk aan achteruitgang van het geheugen, de reactiesnelheid, het concentratievermogen, de taalvaardigheid) is ingrijpend voor de patiënt, maar vaak ook voor de omgeving, en leidt tot ernstige aantasting van kwaliteit van leven. Dat de protonentherapie nu wordt vergoed en daarmee de stralingsdosis op gezond hersenweefsel wordt voorkomen is dan ook goed nieuws.”

Wij adviseren patiënten om met de behandelend arts te overleggen of zij voor deze therapie in aanmerking komen en daarbij bij de zorgverzekeraar na te vragen of de therapie ook daadwerkelijk wordt vergoed.