Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 07 nov 2024
    • 1 min

Scholing 'Mentale gevolgen van kanker' beschikbaar voor praktijkondersteuners GGZ

Meer dan een derde van de mensen die leven met en na kanker en (ooit) zorgen of angst heeft ervaren, heeft behoefte aan psychische hulp/coaching (Doneer Je Ervaring: Zorg of angst bij kanker, wat is jouw ervaring?, 2022). We zijn daarom blij dat de scholing ‘Mentale gevolgen van kanker’ nu beschikbaar is voor praktijkondersteuners. In de scholing wordt de invloed van kanker op de mentale gezondheid van mensen met en na kanker besproken. Ook leren praktijkondersteuners hoe zij mensen die mentale gevolgen van kanker ervaren, optimaal kunnen ondersteunen en begeleiden. De scholing biedt hiervoor kennis, (praktische) tools en oefeningen. NFK is betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze scholing en heeft het patiëntperspectief ingebracht.

Optimale ondersteuning en begeleiding

Het doel van de scholing is dat de mensen die leven met kanker bij voorkeur dicht bij huis optimaal worden ondersteund en begeleid. Daarmee zetten we weer een stap richting de droom van NFK dat mensen met en na kanker mee kunnen doen in de samenleving naar hun mogelijkheden, wensen en behoeften.

Scholing ‘Mentale kant van kanker’

De eerste praktijkondersteuners huisartsen GGZ volgden bij psycho-oncologisch centrum Het Behouden Huys in Haren de scholing ‘Mentale kant van kanker’. Daarnaast is de scholing ook te volgen bij psycho-oncologische centra Forta de Vruchtenburg, Helen Dowling Instituut, Stichting OLVG - Ingeborg Douwes Centrum en Zuyderland MC (Aesclepios). 

De scholing is ontwikkeld door de vijf psycho-oncologische centra, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Nederlands Huisartsen GenootschapLandelijke Huisartsen Vereniging, PsyHAG, en Landelijke Vereniging POH-GGZ. De ontwikkeling en het aanbod van de scholing wordt mogelijk gemaakt door gelden van KWF en de Nationale Postcode Loterij. 

Gea Breet (Longkanker Nederland) en Hannie van Essen (Neurofibromatose Vereniging Nederland) waren betrokken bij de ontwikkeling van de scholing. Helaas is Gea niet meer bij ons om de start van de scholing te vieren.

Meer informatie? Neem contact op met Dagna Lek