Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 14 feb. 2019
    • 5 min

Uitzending Zembla geen reden tot ongerustheid

Op 14 februari gaat de uitzending van Zembla over Chinese grondstoffenleveranciers van geneesmiddelen. In de uitzending wordt getoond dat ons systeem van geneesmiddelenproductie kwetsbaar is en dat vormt een risico voor de beschikbaarheid van kwalitatief goede geneesmiddelen.

In de uitzending wordt ingezoomd op de grondstoffen methotrexaat en mitomycine. Deze worden gebruikt in medicijnen voor sommige patiënten met leukemie en lymfoom en bij patiënten met kanker in de botten, maag, darmen, borsten, alvleesklier, baarmoederhals, longen en als spoeling bij blaaskanker en buikvlieskanker. In september 2016 ontdekte de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mogelijke problemen in de fabriek van de Chinese grondstoffenleverancier van deze geneesmiddelen.

Geen zorgen over kwaliteit geneesmiddelen

Patiënten die deze middelen nu gebruiken hoeven zich geen zorgen te maken. De fabriek is sinds september 2017 gesloten, omdat hij niet voldeed aan de productie-eisen. Er wordt nu gebruikgemaakt van een andere grondstoffenleverancier. Patiënten die in de periode tussen september 2016 en september 2017 de geneesmiddelen hebben gebruikt hoeven zich ook geen zorgen te maken. Volgens de IGJ waren er weliswaar problemen in de fabriek, maar er waren geen aanwijzingen dat er met de kwaliteit van de grondstoffen iets mis was. De IGJ heeft de geneesmiddelen in die periode daarom wel op de markt gehouden. Een extra reden was dat er geen andere leverancier van de grondstoffen beschikbaar was en patiënten deze middelen wel nodig hebben.

Ben je toch niet gerustgesteld? Dan kun je bellen met het Landelijk Meldpunt Zorg van de IGJ: 088 - 120 50 20 (op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur).