Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

NFK luidt de noodklok over financiering

De 19 kankerpatiëntenorganisaties verenigd binnen NFK vragen de Tweede Kamer er bij de minister van VWS op aan te dringen op korte termijn voldoende structurele financiële middelen beschikbaar te stellen voor de patiënten- en cliëntenorganisaties (PG-organisaties). Eerder luidden de grote koepels van patiënten, gehandicapten en cliënten de noodklok over de stagnerende financiering van het vele en noodzakelijke werk dat de PG-organisaties doen.

Tot onze grote zorg zijn in de begroting van VWS geen extra middelen opgenomen die nodig zijn voor het uitvoeren van de vele taken en uitdagingen waar de PG-organisaties voor staan. De zorg en patiënten hebben de kennis en expertise van PG-organisaties nodig en dat kan niet bij gelijkblijvende middelen. Subsidie van de overheid is één van de belangrijkste financieringsbronnen van PG-organisaties. Juist deze subsidie stelt hen in staat om onafhankelijk het georganiseerde patiëntperspectief te blijven inbrengen en hun doelgroepen te ondersteunen met belangenbehartiging, betrouwbare informatie en lotgenotencontact. 

Directeur-bestuurder Arja Broenland: ‘De huidige subsidie van VWS voor de bij NFK aangesloten kankerpatiëntenorganisaties bedraagt op dit moment ongeveer € 900.000. We vertegenwoordigen hiermee zo’n 800.000 mensen die leven met kanker. Omgerekend is dit ongeveer € 1,- per patiënt. Dit is echt onvoldoende om de kwaliteit van zorg en leven voor deze mensen en hun naasten serieus te kunnen verbeteren terwijl dit echt nodig is.’

Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MIND schreven vorige week aan de Tweede Kamer dat al op korte termijn een gebrek dreigt aan financiering voor de taken van de PG-organisaties de komende jaren. Met deze gezamenlijke oproep hopen we het onderwerp aanstaande donderdag op de agenda van de Vaste Kamercommissie van VWS te krijgen.