- Nieuws
18 jaar Wet Marktordening Gezondheidszorg: Kankerpatiënten kunnen onvoldoende zelf het juiste ziekenhuis kiezen
Demissionair minister Ernst Kuipers neemt rapporten in ontvangst
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft de balans opgemaakt over wat 18 jaar Wet Marktordening Gezondheidszorg (Wmg) mensen met kanker heeft opgeleverd als het gaat om een belangrijke bepaling in deze wet: de burger moet met de ‘voeten kunnen stemmen’ voor het beste ziekenhuis. Helaas is er voor mensen met kanker anno 2023 nog steeds te weinig informatie beschikbaar om te weten welke expertise een ziekenhuis heeft.
Vandaag heeft directeur-bestuurder van NFK, Anke Vervoord, de evaluatie van 18 jaar Wmg in de vorm van twee evaluatierapporten overhandigd aan demissionair minister van VWS Ernst Kuipers.
“We moeten af van de competitie om de patiënt. We kunnen transparantie versnellen door afspraken te maken over de voortgang van oncologische netwerken, die uiteraard ook transparant moeten zijn. Het Integraal Zorgakkoord gaat daarin een belangrijke stap zijn”, aldus Ernst Kuipers.
Kwaliteitsinformatie onvoldoende beschikbaar
Ziekenhuizen zijn sinds 2006 verplicht kwaliteitsinformatie openbaar te maken, zodat patiënten keuze-informatie over ziekenhuizen hebben. Onderzoek naar de beschikbare informatie laat zien dat 66% van het totaal aantal nieuwe kankerpatiënten ‘iets’ van informatie kan vinden want voor sommige aandoeningen zijn bijvoorbeeld alleen chirurgische data beschikbaar, maar niet alle patiënten komen in aanmerking voor een operatie. Over andere belangrijke zaken, zoals chemotherapie, bestraling, diagnostiek en nazorg is nauwelijks informatie openbaar. Na 18 jaar blijkt dat van de 125.000 mensen die jaarlijks de diagnose kanker krijgen, er voor zo'n 40.000 mensen geen openbare kwaliteitsinformatie beschikbaar is inzake hun vorm van kanker. Concreet betekent dit dat het voor de patiënt onduidelijk is welke expertise een ziekenhuis heeft.
Transparantie nog in de kinderschoenen
Het NFK congres stond in het teken van transparantie van oncologische zorg en het belang van betekenisvolle keuze-informatie voor mensen met kanker. Samen met alle partijen uit het veld en patiëntvertegenwoordigers is gesproken over hoe in tijden van concentratie van zorg en differentiatie tussen ziekenhuizen, transparantie gerealiseerd kan worden. "Want de Wet is volwassen, maar de transparantie staat – onterecht – nog in de kinderschoenen", aldus Anke Vervoord.
Binnenkort zijn de belangrijkste inzichten van de dag te lezen op nfk.nl.