Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 03 feb. 2023
    • 5 min

97% van de (ex-)kankerpatiënten ervaart door kanker of de behandeling daarvan één of meerdere klachten

Op Wereldkankerdag vragen we aandacht voor de groeiende groep mensen die leven met en na kanker.

Uit cijfers van IKNL blijkt dat 124.000 mensen de diagnose kanker in 2022 te horen kregen. De groep mensen die leeft met en na kanker is daarmee gegroeid naar meer dan 850.000 mensen. 97% van de (ex) kankerpatiënten ervaart op één of meerdere vlakken klachten. Voor deze mensen is veel zorg beschikbaar, maar deze zorg wordt nog lang niet altijd goed gevonden. Op Wereldkankerdag vragen we aandacht voor het aanbod én het belang van zorg voor mensen die zijn geraakt door de ziekte.


Klachten na kanker

Uit een Doneer Je Ervaring peiling uit 2021 van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat 97% van de (ex-) kankerpatiënten aangeeft door kanker of de behandeling daarvan één of meerdere klachten of problemen te ervaren. Veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie en neuropathie. Aan deze peiling deden 5.353 mensen mee die kanker hebben of hadden. De klachten of problemen kunnen kort na de diagnose of behandeling ontstaan, maar ook maanden of zelfs jaren daarna.

De meest voorkomende klachten die patiënten ervaren zijn vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, zenuwpijn, concentratieproblemen en geheugenproblemen. Bij mensen die last hebben van concentratie- en geheugenproblemen geeft ongeveer de helft aan behoefte te hebben aan professionele hulp. Toch blijkt dat slechts een derde van hen daadwerkelijk hulp heeft gehad, terwijl hulp krijgen vaak loont; meer dan de helft zegt dat het heeft geholpen.

''Gelukkig is die hulp er wel,'' vertelt Arja Broenland, directeur-bestuurder NFK. ''Denk bijvoorbeeld aan de informatielijnen en allerlei verschillende vormen van lotgenotencontact via een van de negentien aangesloten Kankerpatiëntenorganisaties. Ook op kanker.nl is een overzicht op thema met verschillende zorgverleners, organisaties en programma’s die kunnen helpen. Van haptonoom tot gespecialiseerde yogadocent of van oedeemtherapeut tot psycholoog, er is veel mogelijk. Kijk wat bij je past en aarzel niet om hulp in te schakelen.''

Zorgaanbieders in de buurt
KWF-ambassadeur Linda Hakeboom heeft als ex-borstkankerpatiënt ervaren hoe moeilijk het is om je leven weer op te pakken na de behandeling. In aanloop naar Wereldkankerdag bezocht zij drie locaties waar (ex-) kankerpatiënten en naasten hulp kunnen vinden. Zo ging ze langs bij een yogaschool, sprak ze een oncologisch psycholoog en ervoer ze de warmte van een IPSO centrum voor leven met en na kanker. Hier kun je de video’s bekijken van haar bezoeken aan deze locaties.

Linda Hakeboom: “Toen ik klaar was met de behandelingen had ik heel graag willen weten welke zorg er allemaal beschikbaar is voor het traject erna. Je wordt losgelaten door het ziekenhuis en pakt dan zelf je leven weer op, zo goed en zo kwaad als het gaat. Het is belangrijk om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen, en dat er hulp in alle vormen beschikbaar is, bij het fysiek herstellen, maar ook mentaal. Van fysio tot yoga, tot psychologische hulp specifiek voor mensen die te maken hebben gehad met kanker.”

Op www.kanker.nl/hulp is een overzicht te vinden van zorgaanbieders per klacht die je kunt ervaren.

Activiteiten rond Wereldkankerdag
Rond 4 februari worden er meer dan 150 activiteiten georganiseerd door het gehele land, zoals een themamiddag over vermoeidheid & werk door Stichting Olijf en het IPSO centrum in Capelle a/d IJssel.

Wij hopen dat deze activiteiten en het overzicht op www.kanker.nl/hulp mensen helpt de hulp te vinden die ze nodig hebben. Op deze Wereldkankerdag roepen we iedereen op om aandacht te besteden aan de zorg voor mensen met kanker en om te ontdekken welke hulp er in de buurt beschikbaar is.

Meer informatie op www.wereldkankerdag.nl