Voor de vergoeding van vervoer van en naar het ziekenhuis is er de regeling Zittend ziekenvervoer van 2019 van VWS. Per 1 januari 2020 komt er een aanvulling op deze vergoeding. Wanneer je een behandeling ondergaat die langer dan drie dagen achter elkaar duurt, kun je een vergoeding vanuit de basisverzekering krijgen voor logeren in plaats van heen en weer rijden.

Voor kankerpatiënten geldt dat de kosten voor het gebruik van de (eigen)auto, taxi of openbaar vervoer worden vergoed vanuit de basisverzekering, als de verzekerde behandelingen met chemotherapie, immuuntherapie of radiotherapie moet ondergaan. Daarnaast ontvang je sinds 1 januari 2019 een vergoeding voor het reizen naar alle consulten, onderzoeken en controles voor je kanker met betrekking tot chemotherapie, immuuntherapie en radiotherapie. Vervoer voor operaties vallen NIET onder de vergoedingsregeling. Voor alle vervoer geldt een eigen bijdrage van 103 euro per jaar (per 1 januari 2020 wordt dit 105 euro) en uiteraard is het eigen risico van toepassing.

Belangrijke voorwaarden voor vergoeding

Voor de meeste zorgverzekeraars geldt dat je een machtiging nodig hebt voor de vergoeding van vervoer. Daarbij zul je, in het geval van taxivervoer, gebruik moeten maken van een door de zorgverzekeraar gecontracteerde vervoerder. Informeer daarom altijd eerst bij je zorgverzekeraar wat je moet doen om de vergoeding te krijgen.

Hieronder hebben we van een aantal verzekeraars de regeling van 2019 onder elkaar gezet:Deel via

Lees verder...

  1. 20 november 2019 NFK stimuleert gebruik van patiëntenvragenlijsten in de spreekkamer
    Lees verder
  2. 4 november 2019 NFK in EditieNL: “Kankerpatiënten worden niet goed doorverwezen”
    Lees verder
  3. 30 oktober 2019 NFK is blij met expertzorg op de politieke agenda
    Lees verder