Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Programmaleider Kwaliteit van zorg

Irene Dingemans

maandag t/m vrijdag

Werkzaamheden van Irene

Als programmaleider kwaliteit van zorg ben ik verantwoordelijk voor de behartiging van de belangen van mensen met kanker inzake de organisatie van de oncologische zorg en transparantie hierover. Voor deze onderwerpen vertegenwoordig ik het generieke oncologische patiëntperspectief in het veld en naar de pers. Dit betekent dat ik overleg met (organisaties van) medisch specialisten, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, overheid en politiek over de organisatie van de oncologische zorg en over inzicht in kwaliteit van zorg voor de buitenwereld. Uiteraard overleg ik ook veel met de kankerpatiëntenorganisaties hierover en houden we regelmatig peilingen onder (ex-)kankerpatiënten over deze onderwerpen.

Ons doel is dat alle mensen met kanker expertzorg krijgen: de best mogelijke zorg passend bij hun vorm van kanker en hun persoonlijke situatie. Ook willen we dat via openbare, betrouwbare, valide, betekenisvolle en vergelijkbare informatie per kankersoort inzichtelijk wordt welke ziekenhuizen specifieke expertises hebben hiervoor. Dit willen we ook voor samenwerkingsverbanden van ziekenhuizen (oncologische netwerken), zodat we – onderbouwd met data – inzichtelijk wordt hoe ziekenhuizen die een verschillend profiel hebben (de een heeft wel specifieke expertise en de ander niet) gezamenlijke zorgen dat alle mensen die in die ziekenhuizen komen expertzorg krijgen, ook al zijn niet alle ziekenhuizen expertziekenhuis voor die kankersoort.

Voor deze “betekenisvolle transparantie van ziekenhuizen en netwerken” hebben we een methode ontwikkeld, die recht doet aan de expertise en specialisatie van een ziekenhuis of netwerk, die onderbouwd en valide is, die vergelijkbaar is en die vooral betekenisvol is voor patiënten. Deze methode ontwikkelen we continu door en breiden we uit voor steeds meer kankersoorten. Ziekenhuizen werken op vrijwillige basis mee en delen hiervoor extra informatie en data met ons. We werken samen met medische experts, data-experts en – onderzoekers en uiteraard met de vertegenwoordigers van de kankerpatiëntenorganisaties. De ontwikkeling en uitvoering doen we als team kwaliteit van zorg van NFK. Als programmaleider ben inhoudelijk verantwoordelijk voor dit team.

“Alle mensen met kanker moeten expertzorg krijgen en moeten hierbij via betrouwbare informatie een keuze kunnen maken voor een passend ziekenhuis.”

Volg Irene op