Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Privégesprekken

Twee derde van de mensen met kanker geeft aan dat hun seksualiteit en intimiteit slechter zijn geworden. Ze ervaren lichamelijke problemen, maar ook andere problemen zoals: geen zin in seks, geen opwinding, een veranderde seksuele relatie en een ander zelfbeeld. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring: 'Wat is er nodig om het onderwerp seksualiteit bespreekbaar te maken?'. Op initiatief van NFK hebben HUMAN en Zeppers film daarom de documentaire Privégesprekken gemaakt.

2Doc: Privégesprekken

Seksualiteit en kanker, het blijft een lastig onderwerp! Kanker heeft invloed op de beleving van seksualiteit en intimiteit in een relatie. Hoe groot de impact is, verschilt per persoon. Geen verhaal is hetzelfde. Maar dát er voor veel patiënten en partners het een en ander verandert, is een feit. In de documentaire Privégesprekken van Zeppers Film & HUMAN komen drie stellen op een heel persoonlijke, kwetsbare manier hierover aan het woord, met als doel taboes te doorbreken en het onderwerp meer bespreekbaar te maken.

Kanker en seksualiteit

Bekijk de 2Doc: Privégesprekken

Welke gevolgen heeft kanker voor je seksleven? In Privégesprekken voeren drie koppels openhartige en intieme gesprekken over hun relatie tijdens en na kanker. Als (ex-)patiënt en niet-zieke partner richten zij zich tot elkaar. Ook bevragen ze zichzelf over hun eigen worsteling met intimiteit ten gevolge van de ziekte. De film is een reflectie op wat veel mensen met kanker meemaken, maar waar nog weinig over gesproken wordt.

Bekijk de 2Doc: Privégesprekken

Voor professionals

Online inspiratiesessies

Ook organiseerde NFK in het najaar van 2022 een vijftal online inspiratiesessies over kanker en seksualiteit voor zorgprofessionals en andere geïnteresseerden. Het doel is het taboe doorbreken en seksualiteit beter bespreekbaar maken in de spreekkamer.

Praatkaarten over seks

Onderstaande praatkaarten kunnen gebruikt worden in de spreekkamer om het gesprek tussen zorgverlener en patiënt te ondersteunen. De praatkaarten bevatten begrijpelijke informatie in woord en beeld over de diagnose, behandeling of late gevolgen van kanker.

Websites

Nascholing

Podcasts

Boeken

Video's

2Doc: Privégesprekken is een productie van Zeppers Film in coproductie met HUMAN, onder regie van Walter Stokman. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door CoBO, NFK, Stichting VIOZ en KWF. Meer informatie over de documentaire vind je op 2Doc: Privégesprekken - HUMAN.