Navigatie overslaan

Heruitgifte van orale oncolytica

Start: 27 september 2023
Initiatiefnemer: Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA)
Werkgroep: NVZA, NIV, NVALT, V&VN, KNMP en NFK
Contactpersoon: Gijs Lunenborg

Achtergrond

Patiënten die antikankermedicijnen gebruiken houden soms medicatie over. Bijvoorbeeld na stoppen van behandeling door bijwerkingen of het wisselen van medicijnen. Op dit moment worden deze dure, ongebruikte medicijnen vernietigd. Om deze verspilling tegen te gaan heeft het Radboudumc eerder onderzocht of teruggebrachte medicijnen nog van goede kwaliteit zijn en opnieuw versterkt kunnen worden. Die eerste proef is geslaagd en wordt daarom verder uitgebreid. Vanaf 1 januari 2024 wordt in veertien ziekenhuizen aan patiënten gevraagd hun ongebruikte medicijnen terug te brengen.

De apotheken werken samen met de afdeling oncologie van deze veertien ziekenhuizen. Als een patiënt in aanmerking komt om mee te doen met dit onderzoek wordt hij/zij geïnformeerd door de arts of door de apotheker. Heruitgifte van de medicatie is alleen mogelijk voor studiedeelnemers van de deelnemende ziekenhuizen.

Uitvoering onderzoek

Het onderzoek duurt twaalf maanden en wordt in veertien ziekenhuizen uitgevoerd. Patiënten die toestemming hebben gegeven om mee te doen brengen hun overgebleven medicijnen terug naar de apotheek van uitgifte. De apotheek controleert de kwaliteit van deze medicijnen voordat ze aan een volgende patiënt worden meegegeven. De apotheek controleert:

  1. Of de verpakking niet geopend (gesloten) is.
  2. Of de verpakking nog intact is.
  3. Of het medicijn nog niet over de houdbaarheidsdatum is.
  4. Of het medicijn op de juiste temperatuur is bewaard.

Alleen medicijnen van goede kwaliteit worden aan een andere patiënt die ook aan het onderzoek meedoet gegeven. Door dit onderzoek kan verspilling van dure medicijnen en materialen tegengegaan worden. Heruitgifte van antikankermedicijnen, indien effectief, sluit aan bij het Kader Passende Zorg (doelmatige inzet van mensen, middelen en materialen) zoals dat ook wordt beschreven in het Integraal Zorg Akkoord.

Deelnemende ziekenhuizen

Radboud universitair medisch centrum
Universitair medisch centrum Utrecht
Universitair medisch centrum Groningen
Leids universitair medisch centrum
Erasmus medisch centrum
Amsterdam universitair medisch centrum
Maastricht universitair medisch centrum
Jeroen Bosch Ziekenhuis
St Antonius Ziekenhuis
Rijnstate
Slingeland Ziekenhuis
HagaZiekenhuis
Bravis ziekenhuis
Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar)

Inbreng patiëntperspectief

De NVZA heeft met een multidisciplinaire werkgroep een standpunt ontwikkeld over heruitgifte van orale oncolytica. Er hebben twee patiëntvertegenwoordigers namens NFK geparticipeerd in deze werkgroep. In de commentaarfase is het standpunt daarnaast voor commentaar voorgelegd aan NFK en Patiëntenfederatie Nederland. Ook hebben de patiëntvertegenwoordigers meegedacht over de inhoud van de communicatiematerialen die beschikbaar worden voor patiënten.

Meer weten? Neem dan contact op met Gijs Lunenborg