Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Expertzorg

Wat is expertzorg?

Als je kanker hebt, is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat zo veel mogelijk ervaring heeft met de behandeling van jouw vorm van kanker.

Waarom is dat zo belangrijk, en waar vind je deze zorg? Dat vertellen we je in onderstaande animatie

Een ziekenhuis kiezen bij kanker

Zorg volgens de laatste inzichten

De zorg voor mensen met kanker in Nederland is goed. Toch worden niet alle patiënten volgens de laatste inzichten behandeld. Juist bij een complexe ziekte zoals kanker is dit erg belangrijk.

De ontwikkelingen in de kankerzorg gaan razendsnel. De mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling worden steeds complexer. Deze snelheid en complexiteit maken het voor artsen onmogelijk om voor veel kankersoorten alle ontwikkelingen bij te houden en de complexe mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling goed te beheersen.

Veel ziekenhuizen bieden zorg voor heel veel kankersoorten. Vaak in kleine aantallen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ziekenhuizen maar enkele tientallen (of nog minder) mensen met een bepaalde vorm van kanker behandelen. Deze ziekenhuizen doen hierdoor te weinig ervaring op met het behandelen van deze vorm van kanker. Simpel gezegd: hoe vaker een arts (en een ziekenhuis) behandeling uitvoert: hoe beter hij/zij er in wordt.

NFK vindt dat álle mensen die kanker hebben recht hebben op de best mogelijke zorg: expertzorg. Lees hier meer over in onze visie:

Expertzorg voor alle mensen met kanker Visie van de Nederlandse Kankerpatiëntenorganisaties.

Expertziekenhuizen

Kankerzorg in een ziekenhuis wordt geleverd door een team van verschillende soorten specialisten. Denk bijvoorbeeld aan een oncoloog, chirurg, internist en radioloog. Om de beste zorg te kunnen leveren, is het belangrijk dat dit team zich specialiseert in één of enkele kankersoorten. Dit betekent dat de artsen binnen dit team zich ook moeten specialiseren en op de hoogte moeten zijn van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Zo doen ze zoveel mogelijk ervaring op met een specifieke kankersoort en worden zij experts.

Hiervoor moet een ziekenhuis investeren in wat wij de infrastructuur noemen: de mensen en middelen die nodig zijn om goede zorg te verlenen, van diagnose tot nazorg. Met mensen bedoelen we de artsen die je ziekte behandelen, maar bijvoorbeeld ook andere betrokken zorgverleners zoals diëtisten, psychologen of andere specialisten die nodig zijn voor jouw behandeltraject.

Een ziekenhuis waar zo’n team werkt, en waar de benodigde infrastructuur aanwezig is, noemen wij een expertziekenhuis. NFK is bezig om in kaart te brengen welke ziekenhuizen zogenaamde expertziekenhuizen voor de verschillende vormen van kanker zijn.

Tips voor patiënten

Niet alle informatie over ziekenhuizen is makkelijk vindbaar. Gelukkig zijn er ook dingen die je zelf al kunt doen om te achterhalen wat het beste ziekenhuis voor jou is:

  1. Als patiënt is het niet altijd makkelijk te achterhalen hoeveel ervaring een ziekenhuis heeft met jouw vorm van kanker. Het is daarom belangrijk om dit goed te bespreken met jouw behandelend arts.
  2. Vraag advies aan je patiëntenorganisatie. Je patiëntenorganisatie heeft veel (ervarings)kennis in huis op gebied van jóuw vorm van kanker en kan je vertellen welke ziekenhuizen hierin gespecialiseerd zijn
  3. Weet dat je recht hebt op een second opinion. Twijfel je over de diagnose of over de voorgestelde behandeling van je arts? Je hebt altijd recht op een second opinion in een ander ziekenhuis of bij een andere specialist.
  4. Je huisarts kan je ondersteunen in dit proces. Misschien weet hij of zij niet welk ziekenhuis het beste bij je past, maar je huisarts kan je wel helpen de juiste vragen te stellen en de juiste informatie te verzamelen.

Vragen over expertzorg?
Neem contact op met Irene Dingemans.