Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Leefstijl tijdens en na de behandeling

Wat doet NFK op het gebied van leefstijl?

NFK en haar kankerpatiëntenorganisaties willen dat mensen met en na kanker worden ondersteund bij het behouden of verkrijgen van een gezonde(re) leefstijl. Dit is ook van de 20 doelen uit de Nederlandse Kanker Agenda.

Bewustwording vergroten bij patiënten

NFK wil dat kankerpatiënten zich meer bewust worden van het belang van een gezonde leefstijl. We gaan persoonlijke ervaringen van mensen delen die hun leefstijl hebben aangepast en wat dit voor hen heeft betekend tijdens en na hun behandeling. Deze verhalen laten zien hoe veranderingen in voeding, beweging, slaap en ontspanning kunnen bijdragen aan het herstelproces. Deze ervaringen zijn er niet alleen om te informeren, maar ook om te motiveren en inspireren.

Aandacht van zorgverleners stimuleren

In de peiling ‘Jouw manier van leven en kanker, wat is jouw ervaring?’ kwam naar voren dat het onderwerp onder kankerpatiënten leeft. Het merendeel van de patiënten was geïnteresseerd in het bespreken van bepaalde leefstijlonderwerpen met de zorgprofessional in het ziekenhuis. NFK ziet dan ook graag dat zorgprofessionals aandacht hebben voor leefstijl bij (de) kanker(behandeling): ze kunnen een eventuele ongezonde leefstijl bij de patiënt signaleren en de patiënt motiveren hier iets aan te doen. Waar nodig kan worden verwezen naar leefstijlprogramma’s, de fysiotherapeut of diëtist.

Breed en toegankelijk aanbod van ondersteuning

In de peiling zagen we dat driekwart van de patiënten heeft geprobeerd iets aan zijn of haar leefstijl te veranderen, vooral op het gebied van voeding (57%) en beweging (69%). Veel patiënten gaven aan dat ze dit deden om hun conditie op peil te houden en op gewicht te blijven. Ellen Kampman, professor Nutrition and Disease aan Wageningen University, noemt dit een positieve ontwikkeling. Ze benadrukt: ‘Een gezonde voeding en leefstijl zijn belangrijk om zo optimaal mogelijk door het traject van de kankerbehandeling te komen.’

Het aanpassen van je leefstijl is voor veel mensen ingewikkeld. Daarom vinden we het belangrijk dat mensen hier hulp bij kunnen krijgen. Uit de peiling blijkt dat deelnemers die hulp kregen bij aspecten zoals beweging, voeding, slaap en ontspanning, vaker succesvol waren in het doorvoeren van veranderingen dan degenen die geen hulp kregen. We zetten ons daarom in voor een breed, toegankelijk en betaalbaar aanbod van leefstijlprogramma’s of mogelijkheden om aan je leefstijl te werken binnen het ziekenhuis, zoals via leefstijlloketten, leefstijlpolissen en prehabilitatie- en revalidatieprogramma’s. Ook buiten het ziekenhuis moeten er genoeg (oncologische specifieke) mogelijkheden zijn om aan je leefstijl te werken.

Toegankelijke en betrouwbare (online) informatie

Driekwart van de kankerpatiënten zoekt zelf naar informatie over één of meerdere leefstijlonderwerpen. Van de deelnemers die informatie vonden, gaf een kleine meerderheid aan hier daadwerkelijk iets aan te hebben. De meest geraadpleegde bron is kanker.nl, gevolgd door de website of het informatiecentrum van het ziekenhuis.

NFK vindt het essentieel dat patiënten op een toegankelijke manier betrouwbare en bruikbare informatie kunnen vinden over leefstijl. Deze informatie moet duidelijk maken wat patiënten zelf kunnen doen aan hun leefstijl en waar zij terecht kunnen voor de juiste hulp en ondersteuning. Dit biedt volgens onze peiling patiënten handvatten om in een onzekere periode zelf actie te ondernemen en een gevoel van regie (terug) te krijgen. Daarom zet NFK zich in om informatie over leefstijl en kanker continu te verbeteren en door te ontwikkelen. Dit doen we in samenwerking met onze 21 aangesloten kankerpatiëntenorganisaties, KWF, kanker.nl en de Coalitie Leefstijl in de Zorg.

Wetenschappelijk onderzoek

Hoewel leefstijl steeds meer aandacht krijgt, blijft wetenschappelijke onderbouwing soms een uitdaging. Samen met partners als KWF en IKNL ondersteunen we onderzoek naar de effecten van leefstijlinterventies. We brengen het patiëntperspectief in en helpen bij het werven van deelnemers voor studies.