Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Blog
    • 29 dec. 2020

Een streep door je kankerverleden: verzekeraar mag er niet altijd meer naar vragen

Roel Masselink Belangenbehartiger t/m 2021

Vanaf 1 januari 2021 treedt de schone lei-regeling in werking. Na 10 jaar kankervrij hoef je niet meer te vermelden dat je kanker hebt gehad als je een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering aanvraagt.

Denk je eens in: al jarenlang kankervrij en nog steeds lukt het niet om een nieuwe verzekering af te sluiten. Bij iedere verzekeringsaanvraag word je opnieuw geconfronteerd met je ziekteverleden: hoe frustrerend moet of kan dat zijn? Gelukkig komt hierin vanaf 1 januari 2021 verandering. Dan treedt de schone lei-regeling in werking. Na 10 jaar kankervrij hoef je niet meer te vermelden dat je kanker hebt gehad als je een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering aanvraagt. En soms vervalt die plicht al eerder, afhankelijk van de leeftijd waarop je kanker kreeg of van je diagnose.

Een grote stap op weg naar verbeterde verzekerbaarheid

Hoe dan ook: een mijlpaal om bij stil te staan. Want het aantal mensen dat leeft met en na kanker groeit. We sporen de ziekte steeds eerder op en ook de behandeling van veel kankersoorten is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Het aantal mensen dat geneest stijgt gelukkig. Na genezing doet hun levensverwachting vaak niet meer onder voor die van mensen zonder een verleden met kanker. Van de maatschappij mag je dan toch verwachten dat er op enig moment een streep door je verleden wordt gezet, en dat je niet meer wordt beoordeeld op het feit dat je ooit kanker hebt gehad? Met de schone lei-regeling zetten we nu de eerste, echte grote stappen op weg naar een verbeterde verzekerbaarheid van ex-kankerpatiënten.

Vragen, vragen, vragen….

“Mooi, maar hoe werkt die regeling dan voor mij?” Ik kan me voorstellen dat je als ex-kankerpatiënt op dit punt met heel veel vragen zit. Geldt de regeling alleen voor nieuwe verzekeringen? Geldt het voor alle verzekeringssoorten? Waar vind ik vanaf wanneer ik kankervrij was? Wat was de kankerdiagnose die ik destijds kreeg? Of voor welke kankersoorten gelden uitzonderingen? En hoe zit het als ik alleen een voorstadium van kanker had of als ik meerdere soorten kanker had? Of hoe ga ik – ook al ben ik nu kankervrij – om met de vermelding van de late gevolgen van mijn behandeling? Waar kan ik met mijn klachten terecht als een verzekeraar mij ondanks de nieuwe regels toch niet wil verzekeren?

Zet zelfverzekerd stappen met de juiste informatie

Allemaal begrijpelijke vragen, alleen al omdat het afsluiten van een verzekering voor velen van ons geen dagelijkse kost is. Op kanker.nl vind je daarom de belangrijkste informatie over de nieuwe regeling en de antwoorden op de meest gestelde vragen. Zo kom je goedbeslagen en zelfverzekerd ten ijs bij de aanvraag van jouw overlijdensrisico- of uitvaartverzekering. En vanzelfsprekend gaan we monitoren hoe de nieuwe regeling voor jou als ex-kankerpatiënt uitpakt. Loop je ergens tegenaan of werkt je arts of verzekeraar niet mee? Meld het ons via ons ons Meldpunt Overlijdensrisico- en Uitvaartverzekering. Met jouw informatie kunnen we de regeling verder verbeteren en later mogelijk uitbreiden.

Roel Masselink werkte in 2020 -2021 als belangenbehartiger Kwaliteit van Leven bij NFK en houdt zich onder meer bezig met thema’s als werk en verzekeren in relatie tot kanker.