Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 31 okt. 2023
    • 2 min

Darmkanker en Erfelijke Kanker Nederland lid van NFK

Goed nieuws! NFK is er voor álle mensen die kanker hebben (gehad), hun naasten en mensen met een erfelijke aanleg of predispositie voor kanker. Onlangs zijn Stichting Darmkanker en Stichting Erfelijke Kanker Nederland (SEKN) officieel aangesloten bij onze federatie.

Het aantal aangesloten kankerpatiëntenorganisaties is nu 21. Inmiddels leven 850.000 mensen met kanker en binnen deze groep heeft een aanzienlijk aantal een erfelijke variant.

“Stichting Darmkanker vertegenwoordigt 80.000 mensen in Nederland die te maken hebben met deze ziekte. Tot voor kort was er geen specifieke organisatie die opkwam voor hun belangen, terwijl darmkanker een van de meest voorkomende vormen van kanker in ons land is,” geeft voorzitter Rein van der Leeuw aan. “Ons lidmaatschap maakt de federatie sterker en completer. Wij dragen graag bij aan een sterk NFK die zich actief inzet om mensen die geconfronteerd worden met kanker en hun naasten een betere kwaliteit van leven te geven.”

SEKN voorzitter Deborah Ligtenberg ziet dat er nog heel veel werk te doen is: “Veel mutaties, veel soorten kanker, één groep mensen. Naar schatting heeft 1 op de 60 Nederlanders een vorm van erfelijke aanleg voor kanker. Wat al deze mensen bindt, is dat zij tegen dezelfde thema’s aan lopen. Hoe vertel ik aan mijn kinderen dat zij misschien een hoog risico op kanker hebben? Kan ik me wel verzekeren? En als ik kanker heb, welke behandeling is er dan voor mensen met erfelijke aanleg? Ons lidmaatschap betekent dat we samen grotere stappen kunnen zetten om deze groep te helpen, te informeren en ervoor te zorgen dat de zorg voor hen beter wordt.”

Anke Vervoord
, directeur-bestuurder van NFK vindt de Stichting Erfelijke Kanker Nederland en Stichting Darmkanker een waardevolle toevoeging aan de federatie: “Beide organisaties brengen zoveel expertise en ervaring mee. Op deze manier kunnen we nog meer mensen en hun naasten vertegenwoordigen en versterken we de federatie. We kijken uit naar een intensieve samenwerking.”