Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 10 jun. 2024
    • 2 min

Kennisartikel in TvPO: ‘Heb oog voor naasten van mensen met kanker in de huisartsenpraktijk’

Onderzoeker Vivian Engelen en oud-belangenbehartiger Noor van Willigen hebben een artikel geschreven over de ondersteuning van naasten van mensen met kanker. Op 4 juni publiceerde het Tijdschrift voor Praktijkondersteuners en Praktijkverpleegkundigen (TvPO) het artikel digitaal en in print.

Impact op naasten

De focus van het artikel ligt op de Doneer Je Ervaring-peiling "Iemand dicht bij je met kanker, hoe is of was dat voor jou?" Onderzoeker Vivian Engelen: "Uit de peiling blijkt dat de impact van kanker verder reikt dan de patiënt, veel naasten passen zelfs hun leven helemaal aan. Het belangrijk is dat naasten van mensen met kanker niet uit het oog worden verloren, ook niet binnen de huisartsenpraktijk. We hopen dat de resultaten patiënten en naasten, maar ook de mensen om hen heen, helpen om met elkaar in gesprek te gaan over hoe het daadwerkelijk met hen gaat."

Meer aandacht voor psychische hulp

Lang niet alle naasten die behoefte hadden aan psychische hulp, deze hulp daadwerkelijk hebben gekregen: 22% van de naasten heeft hier behoefte aan, terwijl 72% van hen deze hulp niet heeft gekregen. In het TvPO-artikel staan handvatten voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen hoe zij naasten de steun kunnen bieden die de naasten nodig hebben.

Het volledige artikel is ook te lezen in TvPO (nr. 3, juni 2024).