Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 07 feb. 2019
    • 5 min

NFK houdt gevolgen no-deal Brexit voor kankergeneesmiddelen scherp in de gaten

Bij een no-deal Brexit kunnen er problemen ontstaan bij de levering van 30 tot 50 geneesmiddelen waar geen of onvoldoende alternatieven voor bestaan. Dat schreef minister Bruno Bruins op 6 februari in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om geneesmiddelen die een handelsvergunning hebben op naam van een vestiging van een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk, en om middelen die in het VK vrijgegeven worden voor gebruik in de Europese Unie.

De vergunningen moeten worden omgezet naar een land binnen de EU. In een informatiebijeenkomst voor patiëntenorganisaties liet VWS weten dat er door alle partijen hard gewerkt wordt om de vergunningen alsnog voor 29 maart, de dag van de Brexit, om te zetten. Waar dat niet lukt kan de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) ontheffing verlenen. Ook heeft de Tweede Kamer een noodwet aangenomen die de minister speciale bevoegdheden geeft om noodmaatregelen af te kondigen.

NFK volgt het dossier op de voet. Wij zullen in actie komen wanneer dat nodig is, zodat ook na de Brexit de juiste medicijnen beschikbaar zijn voor iedereen.

Blijf kalm en ga niet hamsteren
In de tussentijd vragen wij patiënten kalm te blijven. Wij onderschrijven het doorlopende advies van Patiëntenfederatie Nederland om twee weken voordat de medicijnvoorraad op is naar de apotheek te gaan en vooral niet te hamsteren. Dit om te voorkomen dat er voor andere patiënten wellicht geen medicijnen meer beschikbaar zijn.

Lees ook het artikel op NOS.nl ‘Ga geen medicijnen hamsteren, anders is er voor anderen niks meer’.