Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 22 jan. 2020
    • 5 min

NFK in O2 Oedeem & Oncologie: ‘Werk moet direct vanaf diagnose meegenomen worden in behandelplan’

Naar aanleiding van ons Doneer Je Ervaring-onderzoek naar kanker en werk is Mirjam van Belzen, belangenbehartiger Kwaliteit van Leven bij NFK, geïnterviewd voor het vakblad O2 Oedeem & Oncologie*.

In het interview vertelt Mirjam wat de meest opvallende bevindingen zijn van ons onderzoek. Zo blijkt onder meer dat bij bijna twee derde van de (ex-)kankerpatiënten de gevolgen van kanker op hun werk niet door een zorgverlener in het ziekenhuis besproken zijn. Een patiënt gaf aan: "Ja, werk had ik zeker willen bespreken. Alleen op het moment van de diagnose staat je wereld stil. Ik vind dat hier meer vanuit de zorgverleners over gesproken moet worden."

Werk als behandeldoel

Naast het benoemen van de resultaten van het onderzoek, pleit Mirjam in het artikel ook voor werk als behandeldoel. Zij vindt dat werk direct vanaf de diagnose door een expert moet worden meegenomen in het behandelplan. Mirjam: “Een klinisch arbeidsgeneeskundige (KAG) is daarvoor opgeleid en zou daarom vast onderdeel van het behandelteam rondom een patiënt moeten zijn. De KAG kan arbeids- en bedrijfsgeneeskundige expertise inbrengen en arbeid als behandeldoel opnemen in het integraal zorgplan. Zo kan werk mede uitkomstmaat van goede zorg worden - iets waar wij ons hard voor maken.”

*O2 Oedeem & Oncologie is het verenigingsblad van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie.