Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 10 jul 2024
    • 2 min

NFK neemt deel aan rondetafelgesprek over kanker en werk

Belangenbehartiger Monique de Jong neemt vandaag deel aan het rondetafelgesprek over de relatie tussen arbeid en zorg. Zij bespreekt samen met voormalig minister Medische zorg en sport, Bruno Bruins, Tweede Kamerlid Thierry Aartsen, woordvoerder SZW (VVD), klinisch arbeidsgeneeskundigen van het Radboud UMC en AbbVie het belang van werkbehoud, arbeidsgerichte zorg, en goede re-integratie na ziekte bij BPRA Public Affairs. De bijeenkomst benadrukt de noodzaak om de domeinen van arbeid en zorg beter op elkaar af te stemmen. NFK deelt de ervaringen van mensen die kanker hebben (gehad) en werk in hun behandeltraject.

De impact van kanker op de werksituatie is groot. Dit blijkt uit het feit dat bij bijna 90 procent van de patiënten de werksituatie is aangepast (Doneer Je Ervaring ‘Kanker, wat betekent dit voor je werk?. Zo melden vijf op de tien mensen zich (gedeeltelijk) ziek, stopt een kwart (tijdelijk) met werken en gaat een kwart (tijdelijk) minder uren werken. Zes op de tien mensen geven bovendien aan er financieel op achteruit te gaan. Van de patiënten die langer dan 10 jaar geleden de diagnose kanker kregen, heeft 85% op dit moment (nog) een of meerdere lichamelijke en/of psychische klachten. (Doneer Je Ervaring ‘Verder leven met of na kanker, hoe is dat voor jou?)

Impact van kanker op werk verminderen

Belangenbehartiger Monique de Jong: “Wij vinden het belangrijk dat werk en goede ondersteuning vast onderdeel van het behandeltraject worden en al vroeg worden meegenomen na diagnose. Werk biedt naast een inkomen ook zingeving en draagt bij aan herstel. Werk als vast onderdeel in het behandeltraject zorgt ervoor dat de gevolgen van kanker op het dagelijks leven van mensen, zoals zingeving en financiën, beperkt wordt.”

NFK zet zich onverminderd in om de invloed van kanker te beperken op het werkende leven van mensen. Naast het opnemen van werk in het behandeltraject is het van belang om het bewustzijn van de impact van kanker(behandelingen) bij werkgevers en de (werk)omgeving te vergroten.

Kim Hulscher, Stichting Olijf patiëntenorganisatie gynaecologische kanker: “Het is belangrijk dat werkgevers weten dat er late gevolgen kunnen ptreden na een kankerbehandeling. Dit hoeft niet te betekenen dat je niet meer kan werken, soms kun je met kleine aanpassingen nog gewoon je eigen werk blijven verrichten. Af en toe een extra pauze, een rustige werkplek of flexibele indeling van uren kunnen bijvoorbeeld al voldoende zijn om je werk te kunnen blijven doen. Hierdoor kan je nog steeds van grote waarde zijn voor je werkgever en de maatschappij en uiteraard ook voor jezelf.”

Wij vinden dat gepersonaliseerde werkgerelateerde ondersteuning beschikbaar moet komen en financiering toereikend om werkende mensen die kanker hebben (gehad) met maatwerk te ondersteunen in het ziekteproces en op de werkvloer. Tevens moet de wet- en regelgeving werkende mensen die kanker hebben (gehad) en naasten ondersteunen.

Werk als uitgelicht doel op de Nederlandse Kanker Agenda

Binnen het Nederlands Kanker Collectief (NKC) is er veel aandacht voor kanker en werk. Als uitgelicht doel op de Nederlandse Kanker Agenda zijn er verschillende activiteiten in 2024 gepland om de impact van kanker op werk te verminderen. Lees hier het actieplan met het overzicht van de activiteiten.
NKC is een samenwerkingsverband geïnitieerd door IKNL, KWF en NFK. Het doel is de impact van kanker op de maatschappij verminderen. Samen hebben we de Nederlandse Kanker Agenda opgesteld: een ambitieuze visie en een landelijke aanpak die leidt tot concrete resultaten.

Meer weten?
Neem contact op met Monique de Jong