Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 21 okt. 2021
    • 5 min

Optimalisatie informatievoorziening door intensievere samenwerking kankerorganisaties

De vier organisaties achter het platform kanker.nl intensiveren hun samenwerking, met als doel het bevorderen van de kwaliteit van leven voor patiënten en hun naasten door goede informatievoorziening.

De samenwerking is erop gericht de digitale informatievoorziening verder te ontwikkelen, zodat patiënten beter zijn toegerust om met de gevolgen van kanker om te gaan en samen met hun arts te beslissen over behandelmogelijkheden. Dit is afgesproken in een nieuwe overeenkomst tussen Stichting kanker.nl, KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Binnen de samenwerking delen alle partijen informatie vanuit hun eigen expertise op kanker.nl. Zo deelt IKNL onder meer cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en een overzicht van studies naar nieuwe behandelmogelijkheden. NFK en de aangesloten kankerpatiëntenorganisaties delen informatie en leveren inhoud vanuit het perspectief van de patiënt. Het platform is in beheer bij Stichting kanker.nl. KWF is financier en hoeder van de doelstellingen van Stichting kanker.nl.

kanker.nl is het informatieplatform voor patiënten met kanker, (ex-)patiënten en hun naasten. Het doel is het bevorderen van de kwaliteit van leven door een betrouwbare, kwalitatief goede en toegankelijke informatievoorziening. kanker.nl biedt betrouwbare informatie over kanker, behandelingen, lopende klinische studies, zorgaanbod en (omgaan met de) gevolgen van kanker. Ook kunnen mensen hun ervaringen delen met anderen. Inmiddels telt kanker.nl elk maand ruim 500.000 unieke bezoekers, 30.000 deelnemers en zo'n 1.100 bloggers. Deze combinatie van diensten helpt (ex-)kankerpatiënten en hun naasten meer grip te krijgen op hun situatie en afgewogen keuzes te maken. Dit kan de kwaliteit van leven en de samenwerking met de behandelaars verbeteren.

NFK directeur-bestuurder Arja Broenland: “Het patiëntperspectief moet altijd voorop staan en wordt met deze samenwerking geborgd. De kankerpatiëntenorganisaties van NFK hebben veel specifieke kennis en informatie, die door deze intensievere manier van samenwerken nog breder toegankelijk wordt gemaakt voor patiënten en naasten.”

Directeur KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden: "Als je de diagnose kanker krijgt, staat je leven op zijn kop. Patiënten en hun naasten hebben recht op toegankelijke en duidelijke informatie. Dankzij de steun van onze donateurs kan iedereen die daar behoefte aan heeft snel betrouwbare informatie verkrijgen via één makkelijk toegankelijk portaal."

Voorzitter RvB IKNL prof. dr. Thijs Merkx: “Met de samenwerking met kanker.nl komt de informatie uit de Nederlandse Kankerregistratie sneller bij de patiënt. We willen nog beter kijken hoe we informatie voor patiënten ontsluiten en gedeelde besluitvorming kunnen bevorderen.”

Directeur Stichting kanker.nl Chris Fentener van Vlissingen: “Het informatieplatform kanker.nl bestaat bij de gratie van de bijdragen van vele individuen en organisaties. Samenwerken in het oncologisch netwerk is onze sleutel tot succes. Met de hernieuwde samenwerking gaan we de schouders onder de toekomst zetten, zodat patiënten ook in de toekomst voorzien worden van betrouwbare informatie en samen met zorgprofessionals kunnen beslissen.”