Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 26 jan. 2023
    • 5 min

Patiëntperspectief onderdeel van symposium COVID-19 en kanker

De impact van de coronapandemie op de oncologische zorg is relatief beperkt gebleven. Dat is één van de conclusies die tijdens het symposium ‘COVID-19 en kanker: Geleerde lessen in de oncologische zorg’ naar voren kwam.

Welke impact heeft de COVID-19 uitbraak op de zorg voor mensen met symptomen van kanker en de zorg voor mensen met kanker? Welke factoren spelen hierbij een rol en welke lessen kunnen we leren voor de toekomst? In 2020 startte binnen het COVID-19 programma van ZonMw het landelijke project ‘COVID en kanker in Nederland’. Vanuit dit project zijn verschillende studies uitgevoerd om de impact van de pandemie op het gehele zorgpad voor kanker in kaart te brengen, om zo tot concrete aanbevelingen bij het (re)organiseren van de zorg te komen. Tijdens het symposium presenteerden betrokken onderzoekers de belangrijkste resultaten.

Patiënten ervaren (online) belafspraken positief

Irene Dingemans, belangenbehartiger Kwaliteit van Zorg bij NFK, blikte voor het symposium terug op het gebruik van tele- en videoconsult. Vanwege het coronavirus hebben ziekenhuizen maatregelen getroffen om de zorg zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren. Afspraken werden omgezet naar (video)belafspraken en minder begeleiders mochten mee naar het ziekenhuis. Met onze Doneer Je Ervaring-peiling zijn we nagegaan hoe mensen met kanker en zorgverleners de zorg in deze periode hebben ervaren.

Uit deze peiling bleek onder andere dat zowel fysieke, als telefonische en video-belafspraken over het algemeen positief ervaren worden door patiënten. Het videoconsult kan vaker ingezet worden, met name controleafspraken lenen zich hiervoor. Dat vraagt wel om investering in de ondersteuning van de patiënt en de professional die het gebruikt. Daarbij dient er voldoende aandacht te zijn voor ouderen en lager opgeleiden.

Lees meer over het symposium op de website van IKNL: 'Verbazingwekkend hoe flexibel we konden zijn in COVID-tijd'.

Op basis van het symposium en verdere onderzoeken verschijnt in het voorjaar een eindrapport, met daarin uitgelegd hoe de oncologische zorg zich beter kan voorbereiden op een volgende pandemie.