Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 10 feb. 2023
    • 5 min

Samen beslissen met patiënten met ongeneeslijke kanker kan beter

Grotere rol voor huisartsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis weggelegd

Patiënten met ongeneeslijke kanker en hun naasten worden nog te vaak onvoldoende betrokken bij besluitvorming over de behandeling. Dit staat passende zorg voor deze groep in de weg. Ook is er nog te weinig aandacht voor de bijdrage die huisartsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis aan deze besluitvorming kunnen leveren. Dit was de aanleiding voor het onderzoeksproject Samen beslissen in de palliatieve zorg (Symphony) van het Amsterdam UMC en NFK, gefinancierd door het ZonMw programma Palliantie.

Bijdrage van huisartsen en verpleegkundigen

Samen beslissen is belangrijk voor goede zorg voor patiënten omdat zij vaak uit meerdere behandelingen kunnen kiezen. Uit verschillende Doneer Je Ervaring-peilingen van NFK is duidelijk dat patiënten behoefte hebben aan Samen beslissen en contact met een huisarts of verpleegkundige.

Uit het onderzoeksproject bleek dat de huisarts en de verpleegkundige op drie manieren de patiënt in Samen beslissen kunnen ondersteunen. Ten eerste signaleren van de kwaliteit van de beslissing: vragen of de patiënt de keuze begrijpt, genoeg informatie heeft en de keuze past bij wat hij/zij belangrijk vindt en wil. Ten tweede Samen beslissen aanvullen: de patiënt informatie geven over de keuze en de behandelingen of helpen uitzoeken wat hij/zij belangrijk vindt en wil. Ten derde Samen beslissen faciliteren: ervoor zorgen dat Samen beslissen proces doorgaat na het gesprek.

Instrumenten

Tijdens het project zijn oncologen, huisartsen en verpleegkundigen getraind in Samen beslissen door het volgen van onder andere blended communicatietrainingen of een e-learning. Deze trainingen lijken behulpzaam bij het verbeteren van Samen beslissen met de patiënt met betrokkenheid van meerdere zorgprofessionals.

Voor patiënten zijn twee gesprekshulpen in samenwerking met Pharos ontwikkeld: de gesprekskaart en de gesprekswijzer. De gesprekskaart ging over wensen en behoeften in de laatste levensfase en de gesprekswijzer over het beslissen over een behandeling. Patiënten waren tevreden over de inhoud, begrijpelijkheid en de mogelijkheden voor gebruik in de praktijk van beide gesprekshulpen.

Toekomst

Patiënten met ongeneeslijke kanker verschillen in wat ze willen en nodig hebben bij het nemen van behandelbeslissingen. We roepen patiënten op na te denken over hun wensen en behoeften nu en in de toekomst. Ook bevelen we het gesprek met naasten en meerdere zorgprofessionals en het gebruik van instrumenten zoals de gesprekskaart en de gesprekswijzer aan. Voor zorgverleners is het van belang dat zij (het ondersteunen van) Samen beslissen op maat bieden. Zo komen ze samen met élke patiënt met ongeneeslijke kanker tot een beslissing over de behandeling die past bij zijn of haar unieke situatie.


Promotie Danique Bos

Voortkomend uit het onderzoeksproject verdedigt Danique Bos maandag 13 februari 2023 om 14.00 uur haar proefschrift met als titel ‘Promoting Interprofessional Shared Decision Making – Communication Skills Training in Palliative Cancer Care’ aan de Universiteit van Amsterdam. Haar promotoren zijn prof. dr. Ellen Smets en prof. dr. Hanneke van Laarhoven, copromotor is dr. Inge Henselmans. De promotie is live bij te wonen in de Agnietenkapel in Amsterdam en online te volgen.