- Nieuws
Toegang tot innovatief kankermedicijn vertraagd door bizarre patstelling
Patiënten met mantelcellymfoom krijgen nog steeds geen toegang tot een middel dat hun leven kan verlengen met maanden tot zelfs jaren. Door een grote vertraging in de prijsonderhandelingen tussen het ministerie van VWS en de fabrikant komt het middel voorlopig niet beschikbaar. Mensen die deze zeldzame soort kanker hebben, kunnen niet uitwijken naar een ander middel.
Het middel waar het om gaat is brexucabtagene autoleucel, wat onder de merknaam Tecartus® is geregistreerd. Het Zorginstituut Nederland en de beroepsgroep geven aan dat dit een middel van grote meerwaarde is. ‘Het gaat hier om het behandelen van een kleine groep van ongeveer 40 patiënten per jaar, die niet of niet meer reageren op de standaardbehandelingen en een beperkte levensverwachting hebben. Na behandelen met brexucabtagene autoleucel leven deze patiënten gemiddeld 10 maanden langer in vergelijking met andere behandelingen en sommige patiënten zelfs meerdere jaren. Dat is voor patiënten met eindstadium kanker een forse winst’, aldus Jan Mol, belangenbehartiger bij Stichting Hematon.
De fabrikant is nog niet met VWS aan tafel gegaan om die onderhandelingen over de prijs te starten. ‘In het belang van de patiënten die op dit moment wachten op behandeling met een nieuw middel telt de noodzaak tot snel behandelen. Maar uiteraard niet tot elke prijs. Dus we snappen dat VWS over de prijs moet onderhandelen’, zegt ook Mol.
Pauline Evers, belangenbehartiger innovatieve therapie bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK): ‘Veel waardevolle oncologische behandelingen zijn behoorlijk aan de prijs. Keer op keer blijkt dat prijsonderhandelingen tot significante reductie van de prijs kunnen leiden. De sluis is een waardevol instrument om tot maatschappelijk verantwoorde prijzen te komen. Zowel VWS als de fabrikant moeten hun best doen om binnen hun tegenstrijdige belangen snel tot overeenstemming te komen. Dit is van levensbelang voor de patiënt. Wat hier gebeurt, is ongekend; dat een fabrikant niet aan de onderhandelingstafel plaatsneemt en dat al sinds mei 2023. Een bizarre patstelling.’
VWS heeft aangegeven open te staan om de onderhandelingen te starten. De fabrikant geeft aan het niet eens te zijn met de conclusies ten aanzien van de gewenste prijs in het rapport van het Zorginstituut, wat de basis voor de onderhandelingen.
Hematon en NFK dringen er bij beide partijen op aan om zo snel mogelijk het gesprek te hervatten.