Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 23 apr. 2021
    • 5 min

Update: COVID-vaccinatie voor kankerpatiënten

Eerder deze week was er goed nieuws voor alle mensen met medisch risico voor COVID-19. Alle mensen tussen 18 en 60 jaar met medisch risico zouden voor half mei hun eerste prik (Pfizer of Moderna) moeten krijgen. Helaas blijkt het toch onduidelijk te zijn of alle kankerpatiënten wel onder deze groep vallen.

VWS heeft onder druk van patiënten en de Tweede Kamer deze week besloten dat mensen met een medische indicatie uiterlijk half mei een eerste vaccinatieprik moeten kunnen krijgen. Hiervoor is besloten de “griepprik-procedure” van de huisartsen te gebruiken. Helaas worden via deze procedure niet alle mensen met kanker uitgenodigd. In de griepprik-richtlijn van het Nederlands Huisartsgenootschap worden de volgende doelgroepen met kanker benoemd: hematologische kankers, longkanker, uitgezaaide kanker en patiënten die worden behandeld met chemotherapie.

Alle mensen met kanker hebben echter (en helaas) een medisch risico voor COVID-19: zij hebben meer kans op een ernstig ziektebeloop bij COVID-19 dan gezonde mensen. Dit staat ook zo expliciet benoemd in een recente richtlijn van het RIVM. Deze richtlijn “COVID-19-vaccinatie voor immuungecompromitteerde patiënten” beschrijft dat alle kankerpatiënten een medische indicatie hebben voor prioriteit in het vaccinatieprogramma. Hiermee worden alle kankerpatiënten met een verzwakt immuunsysteem bedoeld.

Wij deden afgelopen dinsdag een oproep aan alle mensen met kanker (en jonger dan 60 jaar) om zich voor de zekerheid te melden bij de huisarts en te vragen of men op de grieppriklijst stond. Direct bereikten ons verhalen van kankerpatiënten die bij hun huisarts bot vingen.

Wij hebben daarom een verzoek neergelegd bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de landelijke huisartsenvereniging, het RIVM, VWS, de Nederlandse verenigingen van oncologen en de Gezondheidsraad om met een oplossing te komen voor dit probleem. Alle kankerpatiënten jonger dan 60 jaar moeten een uitnodiging krijgen voor COVID-vaccinatie in mei. Inmiddels zijn we in gesprek met het RIVM en NHG. Het lijkt erop dat gewerkt wordt aan een oplossing. Zodra we meer weten, melden we dit via www.nfk.nl/corona en social media.