Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Doneer Je Ervaring-peiling
    • 31 mei 2019

Je hebt kanker (gehad): hoe ervaar je de hulp van je huisarts en verpleegkundige?

  • Datum mei 2019
  • Respondenten 4763
Resultaat van een peiling

Wanneer je de diagnose kanker krijgt, komt er vaak veel op je af. Niet alleen de ernst van de diagnose en informatie over de behandelmogelijkheden, maar ook de impact die kanker kan hebben op je leven. Je huisarts en gespecialiseerd verpleegkundige in het ziekenhuis kunnen je in deze periode ondersteunen. Met dit onderzoek geven we meer inzicht in hoe (ex-)kankerpatiënten hun hulp ervaren, in het bijzonder op het gebied van Samen Beslissen.

Hebben patiënten behoefte aan contact met de huisarts en gespecialiseerd verpleegkundige? Welke hulp hebben ze gehad en hoe ervaren ze deze hulp? Dit onderzoek geeft antwoord op deze en andere vragen. Download hieronder de factsheet met de belangrijkste en meest opvallende cijfers:

Conclusie

Hieronder vind je een korte conclusie van het onderzoek. In de factsheet vind je de belangrijkste en meest opvallende cijfers. Meer cijfers en achtergrondinformatie vind je in de volledige rapportage.

  • De meerderheid van de (ex-)kankerpatiënten heeft behoefte aan contact met de huisarts en de gespecialiseerd verpleegkundige, en heeft ook daadwerkelijk contact met deze zorgverleners (gehad) over hun diagnose, behandeling en de gevolgen daarvan.
  • De huisarts biedt met name ondersteuning in de vorm van een luisterend oor als het gaat om de zorgen en overwegingen van de patiënt. De gespecialiseerd verpleegkundige richt zich vooral op het geven van informatie aan de patiënt over de diagnose, behandeling en gevolgen.
  • (Ex-)kankerpatiënten zien duidelijk een rol weggelegd voor de huisarts en nog meer voor de gespecialiseerd verpleegkundige bij het maken van keuzes rondom diagnose, behandeling gevolgen. Dit gebeurt nog te weinig.
  • Er valt nog veel te winnen als het gaat om het nagaan of de patiënt de informatie begrepen heeft en het vertellen dat de mening van de patiënt belangrijk is bij het maken van een keuze voor behandeling. Het bespreken wat de patiënt belangrijk vindt in het leven en welke gevolgen de behandeling van kanker daarop kan hebben, wordt eveneens nog maar beperkt gedaan.
  • Gemiddeld genomen zijn (ex-)kankerpatiënten tevreden met de hulp die zij gekregen hebben van zowel hun huisarts als van hun gespecialiseerd verpleegkundige.

Actie

Wat gaan wij met de resultaten van dit onderzoek doen?

  • Via de media vragen wij landelijk aandacht voor de uitkomsten van deze peiling, zodat alle mensen die kanker hebben (gehad) zich bewust zijn van wat de huisarts en gespecialiseerd verpleegkundige voor hen kunnen betekenen, in het bijzonder op het gebied van Samen Beslissen.
  • Wij brengen de resultaten onder de aandacht van de beroepsgroepen van huisartsen (NHG) en verpleegkundigen (V&VN Oncologie), zodat hun achterban kan leren van de ervaringen en behoeftes van (ex-)kankerpatiënten. Ook informeren we ziekenhuizen over de uitkomsten.
  • We stellen de politiek en zorgverzekeraars op de hoogte, zodat uitkomsten van deze peiling kunnen worden meegenomen in huidig en toekomstig beleid.
  • Als patiëntenorganisaties hebben wij een stimulerende en verbindende rol als het gaat om Samen Beslissen, en zullen het thema voortdurend aan de orde blijven stellen.
  • Voor patiënten ontwikkelden we een animatievideo waarin we uitleggen wat je als patiënt zelf kunt doen in het Samen Beslissen proces. Ons doel is om deze video in steeds meer wachtkamers van huisartsen en ziekenhuizen te vertonen.
  • Voor huisartsen en gespecialiseerd verpleegkundigen hebben we gewerkt aan een e-learning over Samen Beslissen, om hen meer bewust te maken van hun ondersteunende rol bij het maken van keuzes rondom de behandeling van kanker.

Meer informatie vind je op de pagina Samen Beslissen.

Naar aanleiding van dit onderzoek publiceerden we het nieuwsbericht 'Kankerpatiënt wil meer steun huisarts bij maken van keuzes'