- Webinar
-
Een ziekenhuis kiezen, hoe belangrijk is dat?
Als je kanker hebt, is het juist belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat zoveel mogelijk ervaring heeft met de behandeling van jouw vorm van kanker. Maar waarom is dit zo belangrijk? En waar vind je deze zorg als patiënt? Welke rol heb je hier zelf in, en wie kan je hierbij helpen? Dit en meer bespreken we met verschillende gasten in deze webinar.
Webinar
Inhoud webinar
Iets meer dan de helft van de kankerpatiënten in Nederland heeft niet nagedacht over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Eén op de vijf zou achteraf iets anders hebben gedaan als het gaat om de keuze voor een ziekenhuis. Dit blijkt uit onze Doneer Je Ervaring-peiling.
Gasten en sprekers
- Liesbeth Timmermans, ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij SPKS leven met maag- of slokdarmkanker
- Carla van Herpen, hoogleraar Zeldzame Kankers Radboudumc
- Irene Dingemans, belangenbehartiger Kwaliteit van Zorg bij NFK
- Professor Mark van Berge Henegouwen, Chirurg slokdarm en maagkanker, Amsterdam UMC
- Professor Marc Besselink, Chirurg alvleesklier-, galweg- en leverkanker, Amsterdam UMC
Veelgestelde vragen
1. Hoe kan ik op dit moment weten waar ik de beste zorg voor mijn type kanker krijg? Waar kan ik informatie inwinnen om de juiste keuze te maken?
Er is op dit moment nog geen openbare, betrouwbare en begrijpelijke informatie over waar welke expertise is. Wij werken en trekken hier hard aan, maar hebben hiervoor wel de medewerking van ziekenhuizen en artsen nodig. Wij raden je aan contact op te nemen met de kankerpatiëntenorganisatie van je kankersoort. Zij weten in ieder geval waar de experts in het vakgebied werken. Daarnaast moedigen wij je aan om ook aan je behandelend arts te vragen: wat is voor mijn vorm van kanker en mijn situatie het beste ziekenhuis? En: hoe gespecialiseerd zijn jullie in mijn vorm van kanker? Hoe vaak voeren jullie mijn beoogde behandelingen uit? Sta stil en kies bewust voor de zorg. Bekijk ook onze tips hieronder.
2. Welke vragen kan ik aan mijn arts stellen om te achterhalen of ik op de juiste plek ben?
We moedigen patiënten aan om aan hun behandelend arts te vragen: wat is voor mijn vorm van kanker en mijn situatie het beste ziekenhuis? Hoe gespecialiseerd zijn jullie in mijn vorm van kanker? Hoe vaak voeren jullie mijn beoogde behandeling(en) uit?
3. Expertzorg is toch niet voor alle kankersoorten nodig? Er zijn toch ook minder ingewikkelde kankervormen?
Vroeger was het zo dat er bij kanker kon worden gesproken van standaardzorg, maar de ontwikkelingen gaan zo snel, zowel rondom het stellen van de diagnose als bij behandelingen. En dat wat er nu allemaal kan is zo ingewikkeld, dat er nu steeds minder laag complexe kankerzorg is. Alle kankerzorg is complex en vereist specialisatie, nu al en zeker in de nabije toekomst.
4. Expertzorg kan betekenen dat ik verder moet reizen, dit kan of wil ik niet. Betekent dit dat ik dan niet de beste zorg krijg?
Over het algemeen is de kankerzorg in Nederland van een heel hoog niveau. De meeste mensen hebben binnen drie kwartier reistijd meerdere goede ziekenhuizen in hun bereik. Als een kankersoort niet zo vaak voorkomt, betekent dit dat minder ziekenhuizen zich goed kunnen specialiseren. In dat geval heeft een patiënt meer kans dat hij ver moet reizen. Dan kan het soms fijn zijn om een deel van de behandeling dichter bij huis te krijgen. Ziekenhuizen kunnen voor deze zorg samenwerken met gespecialiseerde ziekenhuizen, maar dat mag niet vrijblijvend zijn. Wij verwachten dan een leidende rol van het gespecialiseerde ziekenhuis. Het “ziekenhuis dichtbij” zal protocollen, werkwijze etc. moeten synchroniseren met het gespecialiseerde ziekenhuis. Ook zal er een nauwe afstemming tussen beide ziekenhuizen moeten zijn.
5. Jullie geven aan te werken aan de ontwikkeling van betrouwbare en begrijpelijke keuze-informatie. Waarom is dat er nu nog niet?
Het is niet makkelijk. Maar gelukkig hebben we wel een manier gevonden. Alleen, om een gebalanceerd en goed onderbouwd beeld te kunnen schetsen van de zorg die het ziekenhuis biedt voor een bepaalde vorm van kanker, is informatie nodig. Wij vragen ziekenhuizen om op vrijwillige basis mee te werken om die informatie beschikbaar en toegankelijk te maken. Dit vergt tijd en energie van de ziekenhuizen. We zien dat ziekenhuizen en koepels van artsen ons steunen in onze missie, maar ze blijken het ook spannend te vinden. Er wordt nu veelvuldig over gediscussieerd tussen ziekenhuizen en artsen etc. We bevinden ons momenteel midden in dat krachtenveld.
6. Als iedereen nu naar een gespecialiseerd ziekenhuis wil gaan, dan ontstaan er toch enorme wachtlijsten?
Het is niet ons streven om alle kankerzorg op één plek te organiseren. Specialisatie kan in meerdere ziekenhuizen. Wat wij met name van ziekenhuizen vragen is: als je oncologische zorg biedt, doe het dan goed. Zorg dat je je specialiseert en maak openbaar waar de gespecialiseerde zorg aanwezig is, zodat de patiënt bewust kan kiezen.
7. Wordt een second opinion vergoed?
Je hebt altijd recht op een second opinion. Een second opinion wordt vergoed uit de basisverzekering, maar je hebt hier wel een verwijzing voor nodig. We adviseren je om voordat je een second opinion aanvraagt bij je zorgverzekeraar te checken welke voorwaarden gelden.
Meer over ziekenhuiskeuze
Meer lezen over dit onderwerp?
- Op onze themapagina Ziekenhuiskeuze lees je alles over expertzorg, onze missie en visie en ons recente onderzoek.
- Lees ook de blog van Irene Dingemans; "Helaas, het is kanker. Naar welk ziekenhuis wilt u?"