Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Kanker en seksualiteit

Hulp en informatie

Heb je seksuele problemen na kanker door een psychische oorzaak of heb je vragen over de lichamelijke gevolgen van kanker en de behandeling? Of ben je op zoek naar lotgenotencontact? Kijk hier voor hulp en informatie bij intimiteit en seks met kanker.

Wie kun je om hulp vragen? Het antwoord op deze vraag is vooral afhankelijk van wat voor hulp je zoekt. De huisarts, de behandelend medisch specialist of de gespecialiseerde oncologieverpleegkundige kan helpen uit te zoeken waar je het beste met jouw vraag terecht kan.

Seksuele problemen door psychische oorzaak

Heb je seksuele problemen na/tijdens kanker door een psychische oorzaak? Dan kun je terecht bij de huisarts en de praktijkondersteuner (POH GGZ). Een praktijkondersteuner werkt in de huisartsenpraktijk en helpt mensen met milde psychische klachten. Zij kunnen je eventueel verwijzen naar een psycholoog of seksuoloog.

Er zijn ook organisaties die zijn gespecialiseerd in psychische hulp aan mensen met kanker en hun naasten (psycho-oncologische zorg). Deze zorg wordt vergoed uit de basisverzekering. Kijk voor een overzicht op de website van IPSO (Instellingen Psychosociale Oncologie).

Vergoeding
Voor vragen over de vergoeding van psychische hulp kun je contact opnemen met jouw zorgverzekeraar.

Relatieproblemen en lichamelijke gevolgen

Voor relatieproblemen kan je eventueel een verwijzing vragen naar een seksuoloog of een relatietherapeut.

Wanneer je vragen hebt over de lichamelijke gevolgen van kanker of de behandeling, dan kan je die bijvoorbeeld bespreken met de behandelend arts of het behandelteam in het ziekenhuis. Ook als er een ingreep of behandeling is die jouw probleem eventueel kan oplossen, is het verstandig om dit met de arts te bespreken. Bijvoorbeeld de behandeling van een erectieprobleem.

Ook de gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen weten vaak veel van dit onderwerp af. Uiteraard kan je jouw vragen en problemen altijd met de huisarts bespreken. Die kan eventueel ook weer verwijzen naar de juiste specialist of hulpverlener.

Hulp van een patiëntenvereniging en lotgenotencontact

Patiëntenverenigingen hebben vaak nuttige informatie, bijvoorbeeld op hun website of in brochures. Ook kunnen ze je misschien in contact brengen met lotgenoten. Het kan helpen om met anderen te praten die misschien wel (bijna) hetzelfde hebben meegemaakt. Bekijk hieronder de lijst van de bij NFK aangesloten kankerpatiëntenorganisaties.

Informatie en ondersteuning over/bij kanker en seks

Informatie en ondersteuning bij kanker

Medische informatie

Psychische hulp bij kanker