Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Samen Beslissen

Wat is Samen Beslissen?

Samen Beslissen betekent dat je samen met je zorgverlener beslist over welke zorg of behandeling het beste bij je past. Hierin staan de medische mogelijkheden én jouw persoonlijke voorkeuren centraal.

Wat is Samen Beslissen?

Wanneer je kanker hebt, moet je vaak in korte tijd moeilijke beslissingen nemen die directe gevolgen hebben voor je leven op korte en/of lange termijn. Daarom is het van belang dat je weet dat er keuzes zijn en welke keuzes mogelijk zijn. Je zorgverleners kunnen je hierin ondersteunen.

Bij Samen Beslissen geeft je zorgverlener (meestal je arts) informatie over de verschillende mogelijkheden en de (medische) voor- en nadelen hiervan op korte en op lange termijn. Vervolgens bespreek je samen wat dit betekent voor je persoonlijke situatie en wat jouw voorkeur is. Zo beslis je samen wat het beste bij jouw situatie past. In de animatie hieronder wordt Samen Beslissen kort uitgelegd:

Uitleg Samen Beslissen

Dialoog tussen patiënt en zorgverlener

Samen Beslissen is meer dan het maken van een keuze. Het gaat juist om de dialoog tussen jou en je zorgverlener(s): met je arts in het ziekenhuis, maar bijvoorbeeld ook je verpleegkundige of je huisarts. Voorbeelden van vragen zijn:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn hiervan de voor- en nadelen?
  • Wat vind ik belangrijk in mijn leven en welke gevolgen hebben verschillende behandelmogelijkheden hierop?

Wie de uiteindelijke beslissing neemt is niet van belang. De uiteindelijke beslissing kun samen met je zorgverlener maken, maar je kunt ook je zorgverlener voor je laten beslissen. Het is in ieder geval belangrijk dat de beslissing is genomen nadat je met elkaar hebt besproken wat belangrijk is in jouw leven. Op die manier kies je voor zorg die past bij jou.

Waarom Samen Beslissen?

Uit onderzoek blijkt dat patiënten tevredener zijn, verstandigere beslissingen nemen én trouwer zijn aan de behandeling wanneer Samen Beslissen wordt toegepast. Uit onderzoek blijkt daarnaast ook dat 82% van de (ex)-kankerpatiënten samen met de zorgverlener wil(de) beslissen over de behandeling. Samen Beslissen maakt behandelingen daarnaast efficiënter en kan helpen onnodig hoge zorgkosten te vermijden.

Recht op Samen Beslissen
Er is een speciale wet die de behandelrelatie tussen patiënten en artsen regelt: de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. Samen Beslissen sluit aan op deze wet. In deze wet staat namelijk onder andere dat artsen je goed moeten informeren over de behandeling en dat de arts toestemming aan de patiënt moet vragen voor een behandeling.