Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Samen Beslissen

Tools bij Samen Beslissen

Om Samen Beslissen te bevorderen, heeft NFK verschillende tools ontwikkeld voor patiënten en voor zorgverleners.

Animatie Samen Beslissen voor mensen met kanker

Voor mensen met kanker hebben we de animatievideo Samen Beslissen ontwikkeld. Hierin wordt uitgelegd wat samen beslissen is en welke rol je hierin als patiënt kunt hebben. De video is vrij te delen met gebruik van bronvermelding.

Animatie Samen Beslissen voor mensen met kanker

Praatkaarten voor zorgverleners

Onder leiding van NFK en Pharos hebben tien aangesloten kankerpatiëntenorganisaties praatkaarten ontwikkeld. Deze praatkaarten kunnen het gesprek in de spreekkamer tussen zorgverlener en patiënt ondersteunen.

Hoe gebruik je praatkaarten?

Zakkaartje Samen Beslissen voor zorgverleners

Onderstaand zakkaartje voor zorgverleners concretiseert de stappen van Samen Beslissen en geeft voorbeeldvragen en zinnen die zorgverleners kunnen gebruiken in hun gesprek met de patiënt.

Brochure Samen Beslissen

Als vrijwilliger van NFK of één van de aangesloten kankerpatiëntenorganisaties kun je je onder andere inzetten voor Samen Beslissen. Onderstaande brochure is een handreiking voor patiëntenbelangenbehartigers met uitleg, informatie en tips op het gebied van Samen Beslissen.

Webinar waardevolle patiëntparticipatie

Patiëntparticipatie kan zorgverleners helpen om betere beslissingen te nemen, beleidsmakers en managers helpen om middelen effectiever te besteden en patiënten helpen om meer autonomie te ervaren. Hoe waardevol is die samenwerking tussen de zorgprofessional en de patiënt? In de spreekkamer is er niet altijd ruimte om patiënten te betrekken bij beslissingen. Wat is er nodig om patiëntparticipatie waardevol te maken in de spreekkamer? Bekijk de webinar.

Keuzekaarten

Keuzekaarten (voorheen ''Consultkaarten'' genoemd) zijn kaarten met de vijf meest gestelde vragen door patiënten. Voor de oncologie zijn momenteel de volgende kaarten beschikbaar: alvleesklierkanker, slokdarmkanker, eierstokkanker, borstkanker en blaaskanker. Deze kaarten zijn ontwikkeld door kankerpatiëntenorganisaties en wetenschappelijke verenigingen ondersteund door NFK. De keuzekaarten zijn te vinden op thuisarts.nl.