Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Samen Beslissen

De patiënt over Samen Beslissen

Bijna alle (ex-)kankerpatiënten willen samen met hun zorgverleners beslissen over de behandeling. Dit blijkt uit onze peiling uit 2018, onder 3785 mensen met kanker. De meerderheid geeft wel aan dat een zorgverlener één of meerdere behandelingen met hen heeft besproken, maar toch valt hier nog veel in te verbeteren. 35% van de (ex-)kankerpatiënten zegt namelijk dat de lange termijn gevolgen van de behandeling niet door een zorgverlener met hen besproken zijn. Daarnaast is volgens ongeveer 50% niet gesproken over wat voor hen belangrijk is in het dagelijks leven en in de toekomst.

Rol van de huisarts en verpleegkundige
Uit onze peiling ‘Je hebt kanker (gehad): hoe ervaar je de hulp van je huisarts en verpleegkundige?’ (2019) onder 4763 mensen met kanker, blijkt dat de meeste (ex-)kankerpatiënten behoefte hebben aan contact met hun huisarts en gespecialiseerd verpleegkundige. Daarnaast zien ze duidelijk een rol weggelegd voor deze zorgverleners bij het maken van keuzes rondom diagnose, behandeling gevolgen, maar dit gebeurt nog te weinig.

Wat maakt samen beslissen op dit moment lastig?
Samen Beslissen hoort bij een goede kwaliteit van zorg. Toch kan het vaak nog meer en beter. Het vereist gedragsverandering van zorgprofessionals, patiënten, organisaties en soms ook verandering van financiering. Een aantal redenen waarom Samen Beslissen nog niet altijd wordt toegepast:

  • Tijdsdruk en volle wachtkamers;
  • Niet alle behandelmogelijkheden buiten het eigen ziekenhuis worden altijd aangeboden aan patiënten;
  • Patiënten voelen zich overvallen door de diagnose en volgen al snel het advies van de arts.

Echter, dit zouden geen redenen moeten zijn om niet samen te beslissen. NFK heeft verschillende tools voor zorgverleners ontwikkeld om Samen Beslissen te bevorderen.