Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 03 sep. 2024
    • 2 min

Wat vinden mensen met kanker van concentratie en spreiding van de oncologische zorg?

NFK publiceert rapport met georganiseerd patiëntperspectief

Vandaag publiceert NFK het compilatierapport ‘Concentratie en spreiding van oncologische zorg: wat vinden mensen met kanker?’. Met het rapport geeft NFK inzicht in hoe mensen met kanker aankijken tegen verschillende thema’s die aan bod komen in de Integraal Zorgakkoord-agenda over concentratie en spreiding in de oncologie.

In het rapport zijn alle relevante patiëntervaringsdata over (de gevolgen van) concentratie en spreiding van de oncologische zorg samengebracht. Op deze manier biedt NFK een met data onderbouwd, breed en verdiepend patiëntperspectief op de mogelijkheden, gevolgen en oplossingsrichtingen voor het toekomstbestendig maken van de oncologische zorg.

De afgelopen vijf jaar heeft NFK verschillende Doneer Je Ervaring-peilingen uitgevoerd onder mensen die kanker hebben (gehad). Deze peilingen hielpen niet alleen om inzicht te krijgen in de ervaringen van de grote groep patiënten op allerlei relevante onderwerpen. We hebben ook kunnen inzoomen op specifieke patiëntgroepen over wie in de landelijke discussies vaak zorgen worden geuit als het gaat om de aanstaande veranderingen en innovaties. Denk hierbij aan ouderen, praktisch opgeleiden en mensen in een palliatief behandeltraject.

In het rapport combineert NFK de ervaringen en wensen van duizenden (ex-)kankerpatiënten die meededen aan Doneer Je Ervaring-peilingen, met de specifieke kennis van de aangesloten kankerpatiëntenorganisaties, van de belangenbehartigers van de koepelorganisatie NFK én van de vele partners en partijen met wie NFK samenwerkt. Naast de uitkomsten van verschillende Doneer Je Ervaring-peilingen, zijn ook de patiëntervaringen uit de NFK-PREM Oncologie & Netwerkzorg en het Flashmob-onderzoek van de NVMO, dat is uitgevoerd onder mensen die systemisch worden behandeld, in het rapport opgenomen.

Met de Nederlandse Zorgautoriteit als verantwoordelijke is afgesproken dat het compilatierapport wordt ingebracht en ingebed in de structuur voor de cyclus van regionale gesprekken. Deze gesprekken gaan over de impactanalyses van de volumenormen en de uiteindelijke implementatie ervan, en starten in het najaar.

Heb je vragen over het rapport?
Neem contact op met Irene Dingemans