Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 30 mrt. 2021
    • 5 min

Gepast gebruik van geneesmiddelen zorgt voor kwaliteitsverhoging en kostenbesparing

De manier waarop geneesmiddelen ingezet worden in klinische studies is niet de meest optimale manier. In de praktijk wordt ervaring opgedaan met gepast gebruik, maar hoe kunnen we geneesmiddelen beter inzetten voor kwaliteitsverhoging en kostenbesparing?

Afgelopen week is de eerste bijeenkomst geweest van het door ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gesubsidieerde project Gepast Gebruik Geneesmiddelen. NFK is een van de deelnemende patiëntenorganisaties. De manier waarop geneesmiddelen ingezet worden in klinische studies is niet de meest optimale manier.

In de dagelijkse praktijk wordt veel ervaring opgedaan met gepast gebruik, maar de best practices ontwikkeld in het ene ziekenhuis bereiken niet altijd het andere ziekenhuis. Dat is jammer voor de patiënt en vaak ook jammer voor de portemonnee van BV Nederland. Het huidige project gaat op zoek naar best practices die breed geïmplementeerd kunnen worden.

Hoe kunnen we geneesmiddelen beter inzetten zodat we de kwaliteit verhogen en kosten verlagen?

Door de gestage toename van nieuwe behandelingen stijgen de kosten van het gebruik van geneesmiddelen. Hoe kunnen we geneesmiddelen beter inzetten zodat we de kwaliteit verhogen en kosten verlagen? Dat gebeurt bijvoorbeeld in de SAFE STOP studie voor melanoom. Bij de huidige behandeling worden patiënten doorbehandeld totdat de tumor terug komt. In de SAFESTOP wordt bekeken of je bij patiënten waar de tumor al een tijd weg is, kunt stoppen en de therapie hervatten als de tumor terug komt. Fijn voor de patiënt die een periode niet naar het ziekenhuis hoeft en geen bijwerkingen meer ervaart. Daarnaast goed om kosten te besparen.

Proef tegen medicijnverspilling

Een ander initiatief is gelanceerd in het Radboudumc. Patiënten houden soms behoorlijke hoeveelheden geneesmiddelen over, daarom is het Radboudumc , samen met het Jeroen Bosch ziekenhuis, St. Antonius en UMC Utrecht, een proef gestart om verspilling tegen te gaan. De medicijnen worden op een speciale manier verpakt in een gesealde verpakking waarbij een chip de temperatuur meet. Als een patiënt het geneesmiddel niet nodig heeft en terugbrengt bij de apotheek, kan het na een kwaliteitscontrole aan een andere patiënt worden meegegeven. Dit zorgt ook voor een kostenbesparing die hard nodig is.

Een bijzondere ontdekking werd gedaan in het Erasmus ziekenhuis bij het geneesmiddel erlotinib dat bij longkanker wordt gebruikt. Dit geneesmiddel wordt beter opgenomen in het lichaam als je het inneemt met cola in plaats van water. Verder onderzoek bij meer patiënten moet uitwijzen of dat echt zo is. Probeer dit laatst niet zo maar uit.

In het project Gepast Gebruik Geneesmiddelen wordt niet alleen voor kanker maar ook voor reuma, de ziekte van Crohn, psoriasis en andere ziekten gekeken hoe we behandelingen kunnen optimaliseren en kosten besparen. NFK werkt graag mee aan dit initiatief, omdat er een win-win situatie is. We verzamelen andere voorbeelden in de achterban en zullen meewerken aan de implementatie in Nederlandse ziekenhuizen als dat aan de orde is. Het bespaarde geld kan gebruikt worden om andere innovaties mogelijk te maken.