Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 11 okt. 2022
    • 2 min

Internationale samenwerking voor betere behandeling zeldzame kanker

Vijf Europese kankerorganisaties slaan de handen ineen om mensen met een zeldzame vorm van kanker meer behandelperspectief te bieden. Samen met partners uit Spanje, Frankrijk en België daagt KWF wetenschappers uit om de ontwikkeling van geneesmiddelen voor zeldzame vormen van kanker te versnellen. Hiervoor stellen de fondsen gezamenlijk zo'n 12 miljoen euro beschikbaar.

NFK juicht internationale samenwerking op het gebied van zeldzame kanker toe. Marga Schrieks, projectleider Patiëntenplatform Zeldzame Kankers:

De overleving van zeldzame kanker moet omhoog omdat deze nog steeds ver achterloopt ten opzichte van niet-zeldzame kanker. Dit redden we niet door enkel onderzoek in ons eigen land te doen omdat we vaak te weinig aantallen (zeer) zeldzame kankerpatiënten hebben. Daarom zijn we erg blij dat KWF op Europees gebied de handen ineen slaat. Ook de 20.000 patiënten met zeldzame kanker hebben recht op meer behandelperspectief.

Een op de vijf kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Dat zijn meer dan 20.000 Nederlanders per jaar die voor extra uitdagingen komen te staan. Ze moeten vaak langer wachten op de (juiste) diagnose en hebben meestal minder (effectieve) behandelopties. Dat beperkt hun vooruitzichten. Van de mensen met zeldzame kanker is gemiddeld 56% na vijf jaar nog in leven. Bij niet-zeldzame vormen is dat 72% (bron NKR, IKNL).