Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 28 jun. 2019
    • 5 min

Interview Dorien Tange in Oncologica: 'Laat ongeneeslijk zieke kankerpatiënten niet in de steek'

In Oncologica, het magazine van V&VN Oncologie, van juni 2019 staat een interview met Dorien Tange over ons Doneer Je Ervaring-onderzoek ‘Als je niet meer beter wordt, wat heb je dan nodig?’. Dorien is belangenbehartiger Laatste Levensfase bij NFK.

Uit dit onderzoek onder 654 ongeneeslijk zieke kankerpatiënten bleek dat ruim een kwart van hen niet verder geholpen is door zorgverleners in het ziekenhuis, terwijl 57% daar wel behoefte aan had. “Aanleiding voor het onderzoek was dat wij regelmatig van patiënten signalen hebben ontvangen dat zij in een zwart gat vallen, nadat zij gehoord hebben dat ze niet meer beter worden. En dat blijkt nu dus ook uit ons onderzoek”, vertelt Dorien in het artikel. “Daarom roepen wij zorgverleners in alle ziekenhuizen op om ongeneeslijk zieke patiënten met kanker niet uit het oog te verliezen: ga met de patiënt op zoek naar wat hij of zij nodig heeft en waarin het ziekenhuis ondersteuning kan bieden”.

Download hier het volledige artikel uit Oncologica*:

Laatste levensfase

NFK komt op voor mensen met kanker die niet meer beter worden. Wij maken ons hard voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en zorg, ook in de laatste levensfase. Het is daarnaast belangrijk dat er op tijd en goed over het levenseinde gepraat wordt, zodat de zorg en de begeleiding afgestemd is op de wensen en behoeften van de patiënt.

*Oncologica is een tijdschrift gericht op verpleegkundigen in de oncologie. Het wordt uitgegeven door V&VN Oncologie, een afdeling binnen de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.