Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 12 mrt. 2024
    • 2 min

NFK en KWF roepen op tot duurzame oplossing medicijnstop: “Patiënt is nu de dupe”

In februari 2024 maakten fabrikanten bekend dat zij gaan stoppen met early access programma’s omdat procedures voor pakketopname te lang duren en de uitkomst onzeker is. NFK vindt het kwalijk dat patiënten worden gebruikt als onderhandelingsinstrument. Samen met KWF roepen we de betrokken partijen op om de (sluis)procedures zo kort mogelijk te maken. Ook roepen we de fabrikanten op hun verantwoordelijkheid te nemen en mee te werken aan maatschappelijk aanvaardbare medicijnprijzen.

Nadat een handelsvergunning voor een nieuwe behandeling is gegeven wordt er in Nederland (net als in alle andere Europese landen) besloten door het Zorginstituut over toelating tot het verzekerde pakket. Onder druk van de stijgende kosten worden steeds meer middelen aan een extra beoordelingsstap en prijsonderhandelingen onderworpen, onder andere in de sluis. Dit proces kan maanden tot jaren duren, tijd die kankerpatiënten niet hebben. Tijdens dit proces hebben patiënten geen toegang tot het geneesmiddel tenzij de fabrikant dit gratis beschikbaar stelt in een early access programma.

Standpunt van NFK

  • Door het stoppen van early access programma’s hebben patiënten geen toegang meer tot bepaalde kankermedicijnen en zijn zij de dupe van een discussie rondom vergoeding van geneesmiddelen. Patiënten mogen niet als breekijzer worden ingezet om die discussie op scherp te zetten.
  • Fabrikanten moeten alles op alles zetten om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen bij de prijsstelling van nieuwe middelen.
  • Alle betrokken partijen moeten er alles aan doen om (sluis)procedures zo kort mogelijk te maken.

Lees hieronder het gezamenlijke standpunt van NFK en KWF.