Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 16 nov. 2023
    • 1 min

NFK lanceert nieuwe website over ziekenhuiskeuze

ziekenhuiskiezenbijkanker.nl informeert en helpt patiënten bij maken van de juiste keuze

Sinds vandaag staat de website ziekenhuiskiezenbijkanker.nl online. De website heeft als doel informatie en steun te bieden aan mensen met kanker bij het kiezen van een ziekenhuis. Op de website onderstrepen ervaringsdeskundigen en patiëntvertegenwoordigers het belang van ziekenhuiskeuze bij kanker.

Ziekenhuizen verschillen, patiënten hebben een keuze

Als je kanker hebt, is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat zoveel mogelijk ervaring heeft met de behandeling van jouw vorm van kanker. Maar waarom is dit zo belangrijk? En waar vind je deze zorg als patiënt? Welke rol heeft de patiënt hier zelf in, en wie kan daarbij helpen? Deze onderwerpen komen aan bod op de nieuwe website ziekenhuiskiezenbijkanker.nl.

De website maakt mensen bewust van het belang van ziekenhuiskeuze én dat iedere patiënt zelf een keuze heeft. Veel patiënten lijken na de diagnose door emoties niet altijd goed in staat om rationele keuzes te maken en weten niet dat er ziekenhuizen zijn die specifieke expertise hebben in hun vorm van kanker. Het kiezen van het juiste ziekenhuis kan belangrijk zijn voor een goed diagnosetraject, de meest geschikte behandelopties in de juiste volgorde, de juiste zorg tijdens de behandeling en om goed geïnformeerd samen met de medisch specialist te kiezen voor de best passende zorg. Informatie op de website, zoals deze Checklist, helpt patiënten bij het stellen van de juiste vragen aan de arts hierover.

Informatie per kankersoort en ervaringen van anderen

Via ziekenhuiskiezenbijkanker.nl proberen de kankerpatiëntenorganisaties, die samenwerken binnen NFK, zoveel mogelijk informatie over ziekenhuiskeuze beschikbaar te maken voor patiënten. Er zijn kankerpatiëntenorganisaties die op hun website meer specifieke informatie geven over ziekenhuiskeuze rondom de desbetreffende kankersoort en voor sommige kankersoorten kunnen zij concreet de ziekenhuizen noemen die expertzorg bieden. Daarnaast biedt ziekenhuiskiezenbijkanker.nl verschillende ervaringsverhalen.

Achtergrondinformatie over kankerzorg en ziekenhuiskeuze

Voor wie meer wil weten over hoe de kankerzorg in Nederland georganiseerd is, welke verschillende soorten ziekenhuizen er zijn en wat expertzorg precies inhoudt, is vernieuwde informatie op de website beschikbaar. De informatie wordt zowel in tekst als in uitleganimaties weergegeven.

Ziekenhuiskeuzehulp in ontwikkeling

Een ziekenhuis kiezen bij kanker is ingewikkeld. Niet in de laatste plaats, omdat het op dit moment voor patiënten niet duidelijk is welke ziekenhuizen gespecialiseerd zijn in welke kankersoorten: openbare informatie hierover ontbreekt. NFK heeft daarom een aantal jaar terug het initiatief genomen tot het ontwikkelen van openbare, betrouwbare en betekenisvolle keuze-informatie over ziekenhuizen. NFK werkt hiervoor aan beschrijvingen van de expertise van verschillende ziekenhuizen voor verschillende kankersoorten. Het gaat om ziekenhuizen die deze informatie met patiënten willen delen. Uiteindelijk moeten deze beschrijvingen voor patiënten beschikbaar komen via de Ziekenhuiskeuzehulp op ziekenhuiskiezenbijkanker.nl. Dit zal gefaseerd gebeuren. Zo werken we er nu naartoe dat begin 2024 de keuze-informatie rondom maag- en slokdarmkanker in de keuzehulp beschikbaar komt.