Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 08 mrt. 2019
    • 5 min

Interview Irene Dingemans in CZ Magazine: “Specialiseren én samenwerken voor de beste oncologische zorg”

In het CZ Magazine van maart 2019 staat een interview met Irene Dingemans over het belang van gespecialiseerde oncologische zorg. Irene is belangenbehartiger Expertzorg en Transparantie bij NFK.

Om ervoor te zorgen dat iedereen met kanker de beste zorg krijgt, willen wij dat medisch specialisten zich specialiseren in één of maximaal drie kankersoorten. Binnen hun betreffende vakgebied zijn deze experts op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en doen ze actief aan wetenschap. Dit noemen we Expertzorg. CZ is hier ook voorstander van.

Door specialisatie kunnen artsen de beste zorg bieden volgens de laatste inzichten. De ontwikkelingen in de oncologische zorg gaan namelijk snel en de zorg wordt steeds ingewikkelder. Dit maakt het voor artsen onmogelijk om voor veel kankersoorten alle ontwikkelingen bij te houden en alle technieken goed te beheersen. Ziekenhuizen moeten daarom investeren in de benodigde infrastructuur en cultuur om de beste volledige expertzorg (van diagnostiek tot nazorg) te kunnen realiseren.

Transparantie

Wij vinden dat patiënten de beste zorg zelf moeten kunnen kiezen. Om een goede keuze te kunnen maken, moet echter wel bekend zijn waar patiënten de best passende zorg kunnen vinden. Hiervoor is het belangrijk dat ziekenhuizen transparant zijn over de kwaliteit van hun zorg. Dit is nu vaak niet het geval. Eind maart start NFK daarom de ‘Transparantie Challenge’, waarin we ziekenhuizen uitdagen om transparant te zijn over de vragenlijsten (PROMs en PREMs) die zij aan hun patiënten aanbieden.