Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 20 sep. 2021
    • 5 min

Vaccinatie tegen coronavirus werkt goed bij groot deel van patiënten met kanker

De meeste patiënten met een solide tumor waarvoor ze een behandeling krijgen in de vorm van immuuntherapie en/of chemotherapie hebben reageren goed op het coronavaccin.

Deze positieve resultaten zijn vandaag gepresenteerd. In de VOICE-studie is onderzocht wat de werking van een COVID-19-vaccin is bij patiënten met kanker die chemotherapie, immuuntherapie of een combinatie van beide krijgen. Het onderzoek laat zien dat vaccinatie van deze patiënten veilig en meestal effectief is.

503 patiënten met een solide tumor die behandeld worden met chemo- en/of immuuntherapie bestaande uit immuuncheckpuntremmers zijn onderzocht, evenals 240 controlepersonen. Na de twee vaccinaties bleek het vaccin goed te werken bij 99,6% van de controlepersonen. Bij de onderzochte patiënten werkte het vaccin goed bij 93,1% van de mensen die immuuntherapie kregen, bij 83,8% van de mensen die chemotherapie kregen en bij 88,8% van de mensen chemo-immuuntherapie kregen als combinatiebehandeling. Bij de meeste patiënten nam de werking van het vaccin (het aantal antistoffen) toe na de tweede vaccinatie.

“Het is voor patiënten met kanker en hun behandelaars wereldwijd heel belangrijk om te weten dat ze tijdens hun behandeling gevaccineerd kunnen worden tegen corona en dat deze vaccinatie veilig”, aldus Liesbeth de Vries, hoogleraar Medische Oncologie van het UMCG en onderzoeksleider van de VOICE-studie (Vaccination against cOvid In CancEr).

Slechts een klein deel van deze patiënten blijkt dus na twee vaccinaties onvoldoende beschermd te zijn tegen het coronavirus: afhankelijk van de behandeling varieert dit van 7 tot 16% van de patiënten met kanker die worden behandeld met chemo- en/of immuuntherapie. Een derde prik geeft hen mogelijk net die extra bescherming die nodig is. De Gezondheidsraad adviseerde vorige week mensen met een ernstige afweerstoornis een derde prik te geven: hieronder worden ook alle patiënten met kanker geschaard die voorafgaand of tijdens de vaccinatie zijn behandeld met chemo- en/of immuuntherapie. Vanaf oktober krijgen deze patiënten een brief van hun behandelend arts en zij kunnen dan met deze brief zelf een afspraak maken bij de GGD voor een derde prik. De kankerpatiëntenorganisaties zijn hier erg blij mee.

Welke mensen komen in aanmerking?

  • Alle mensen met een solide tumor kanker die korter dan drie maanden voor hun COVID-19-vaccinatie chemo- en/of immuun checkpuntremmer kregen;
  • Na beenmerg- of stamceltransplantatie (autoloog of allogeen).

Er is geen reden om aan te nemen dat de vaccinatie niet goed werkt bij de overige (ex-)kankerpatiënten: het vaccin zal hen waarschijnlijk de normale bescherming bieden.

Voor bloed- en lymfeklierkanker geldt een andere situatie. Lees hier meer over op de website van Stichting Hematon.

Vervolg van de studie

De onderzoekers volgen de deelnemers aan het onderzoek nog steeds. Op dit moment verzamelen zij de gegevens van zes maanden na vaccinatie. Ook zal de reactie van T-cellen worden onderzocht, aangezien deze afweercellen bij kunnen dragen aan de bescherming tegen COVID-19.