Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 16 okt 2024
    • 2 min

Wetenschappelijke publicatie Doneer Je Ervaring-peiling over financiële gevolgen van kanker

De resultaten van de Doneer Je Ervaring- peiling ‘De financiële gevolgen van kanker: wat is jouw ervaring?’ (2021) zijn gepubliceerd in de Journal of Cancer Survivorship. Wij zijn blij en trots dat de ervaringen van kankerpatiënten blijvend tot nieuwe inzichten leiden en onderzoekers en zorgverleners wereldwijd bereiken, en uiteindelijk de zorg kunnen verbeteren.

Onderzoeker Jente Klok (Erasmus MC) heeft verdiepende analyses uitgevoerd op de Doneer Je Ervaring-data over de financiële gevolgen van kanker. Ze heeft daarbij specifiek gekeken naar de groep respondenten die minimaal vijf jaar na diagnose was (n=2391). NFK-onderzoeker Vivian Engelen en voormalig NFK-belangenbehartiger Roel Masselink waren ook betrokken bij deze wetenschappelijke publicatie.

Uitkomsten studie

Driekwart van de respondenten heeft (tijdelijk of blijvend) inkomensverlies en/of extra uitgaven ervaren door kanker. Van deze groep geeft bijna 60% aan dat deze financiële gevolgen een negatieve invloed op hun psychisch welzijn hebben of hadden. Bijna de helft maakt zich zorgen dat zij door hun kankerdiagnose in de toekomst minder inkomsten of extra uitgaven hebben.

Daarnaast had een derde van de respondenten die aan het werk was op het moment van diagnose een arbeidsongeschiktheidsuitkering tijdens het invullen van de vragenlijst.

De groep respondenten die moeilijk kan rondkomen is gestegen van 2% voor de diagnose, naar 13% langer dan vijf jaar na diagnose. Dit vinden wij een zorgelijke bevinding.

Ondanks dat kanker vaak een financiële impact heeft op het leven van (ex-)kankerpatiënten, ontbreekt vaak hulp en ondersteuning bij financiële uitdagingen. Van de respondenten die financiële gevolgen hadden, heeft ruim een kwart behoefte aan financiële hulp of financiële ondersteuning. Van hen geeft slechts een derde aan daadwerkelijk financiële hulp of financiële ondersteuning te hebben gehad. Deze hulp of ondersteuning was vooral afkomstig van naasten.

Belangenbehartiger Monique de Jong: “Wij willen de impact van kanker verminderen voor mensen met of na kanker, en hun naasten. Wij vragen daarom meer aandacht bij werkgevers en zorgverleners voor de impact van kanker op het gebied van financiën en welzijn. En verwijs de mensen door of ondersteun bij het zoeken naar hulp.”