Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Geneesmiddelen

Toegang tot innovatieve behandelingen

Naast geneesmiddelen en DNA-onderzoek zijn er ook ontwikkelingen op het gebied van andere innovatieve kankerbehandelingen.

Onder innovatieve kankerbehandelingen vallen protonentherapie, nieuwe mogelijkheden voor diagnose met behulp van scans en MRI, nieuwe operatietechnieken en lokale behandelingen.

Ook op dit terrein is NFK actief om die behandelingen voor kankerpatiënten beschikbaar te krijgen en te houden.

In 2021 zijn we specifiek betrokken bij pakkettoelating voor:

  • Chemohyperthermie voor blaaskanker.

Beschikbaarheid protonentherapie

Protonenbestraling kan gegeven worden op drie plekken in Nederland: in Groningen, in Delft (samenwerking met Leiden en Rotterdam) en in Maastricht. Het is beschikbaar voor kinderen met kanker (alleen in Groningen), voor oogmelanoom (alleen in Delft) en voor patiënten met schedelbasistumoren.

Voor een aantal andere indicaties is het alleen beschikbaar als er voldoende voordeel te behalen is op basis van een vergelijking tussen fotonen en protonenbestraling. Dit geldt voor hoofd-halstumoren, borstkanker, hersentumoren, thymuskanker, longkanker, lymfomen en wekedelentumoren in de borstkas, mesothelioom en bij bestraling van de hele wervelkolom (cranio-sacrale as bestraling).

Wat doet NFK op gebied van protonentherapie?

  • We maken deel uit van de landelijke werkgroep Protonen bij ZINL. Via deze weg maar ook via tumor-specifieke bijeenkomsten werken we mee aan het tot stand komen van de indicatieprotocollen.
  • NFK heeft zich ingezet voor vergoeding van verblijf. Protonenbestraling vindt plaats vijf keer per week gedurende vier tot zes weken. Omdat er maar drie plekken zijn waar dit kan moeten patiënten vaak dagelijks ver reizen. Verblijf in de buurt van het ziekenhuis, is voor sommige patiënten prettiger en wordt na lobby van NFK nu ook vergoed (logeervergoeding).
  • Via onze werkgroep wetenschappelijk onderzoek steunt NFK diverse onderzoeken op het gebied van protonen.

Meer weten over innovatieve behandelingen?
Neem contact op met Pauline Evers.