Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Blog
    • 04 sep. 2023

Bespreek seksualiteit en intimiteit bij kanker – een reminder

Maandag 4 september 2023 is het voor de 14e keer ‘World Sexual Health Day’ of de ‘Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid’. Een uitgelezen kans voor een reminder: Maak seksualiteit en intimiteit bij kanker bespreekbaar.

Dankzij de inzet van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen zijn mooie stappen gezet op het gebied van het delen van kennis en ervaring, maar laten we de kracht en noodzaak van herhaling ook niet onderschatten.

Moedige stellen en singles stelden zich kwetsbaar op in ‘Privégesprekken’
Op 8 september 2022 werd de documentaire ‘Privégesprekken’ uitgezonden bij de NPO, en tot de dag van vandaag is deze nog terug te kijken via 2DOC. Daar zijn we erg blij mee, want dat betekent dat nog elke dag mensen wat kunnen opsteken van de moedige en open houding van de deelnemende stellen en singles in deze documentaire. Door de verschillende levensfasen waar de deelnemers zich bevinden, herken je als kijker gegarandeerd situaties. Dit geldt ook voor zorgverleners en naasten. Zelfs als er geen kanker in je directe omgeving is, is de documentaire zeer de moeite waard.

Ruim 100 zorgprofessionals stelden zich leergierig op
Na de openhartigheid van de deelnemers aan de documentaire, toonden ruim 100 zorgprofessionals zich leergierig op het gebied van gespreksvaardigheden rondom seksualiteit en intimiteit bij kanker. Dat deden zij tijdens de 5 ‘inspiratiesessies’ die we als NFK in het najaar van 2022 organiseerden na de uitzending van ‘Privégesprekken’. Experts uit het werkveld van de seksuologie hielden inspirerende en interactieve verhalen om hun kennis te delen en over te dragen.

Chris Zwerver is Relatiebegeleider bij kanker, en woonde meerdere avonden bij. Daarover zegt hij onder andere: “In mijn praktijk heb ik het altijd over IK en WIJ. Ik breng het altijd terug naar IK om vervolgens de beweging terug naar WIJ te maken. Het leerpunt dat ik herkende tijdens een van de sessies, is dat wanneer je normaliseert je er altijd een vraag aan moet verbinden als therapeut. Als je dat niet doet loop je het risico dat het gesprek doodslaat.”

Er is uiteraard meer dan een jaarlijkse reminder (nodig)
Leuk natuurlijk zo’n jaarlijkse terugblik en reminder vanuit ons, maar gelukkig gebeurt er elke dag veel op dit belangrijke thema. Zo is er een podcast over Seksualiteit en kanker met Nzinga, die ook meedeed aan de documentaire, is er de Stichting Sick and Seks die zich vol passie inzet voor toegankelijke gezondheidszorg op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relatie voor iedereen die wordt geconfronteerd met ziekte, en is er een E-learning en masterclass ontwikkeld voor verpleegkundigen. Hieronder vind je ook nog een greep uit andere handige links, met zowel algemene als tumor specifieke informatie.

Verspreid het woord en blijf in gesprek
Het thema van de allereerste World Sexual Health Day in 2010 was “Let’s talk about it!”, en is 14 jaar later nog even relevant. Als we iets geleerd hebben, is dat ruimte voor gesprek bieden, het beste is dat je als zorgverlener kunt doen.