Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Blog
    • 20 mrt. 2018

Compassie - menswaardige palliatieve zorg voor álle kankerpatiënten

Dorien Tange Bestuurssecretaris

Ik wens alle patiënten in hun laatste levensfase een dokter als Sander de Hosson toe, die - samen met zijn collega’s - tot het uiterste voor menswaardige zorg gaat. Lees de blog van belangenbehartiger palliatieve zorg Dorien Tange.

In ‘Slotcouplet’, het nieuwe boek van longarts Sander de Hosson, getuigen de verhalen van liefdevolle zorg passend bij de wensen en behoeften van de patiënt. Ik wens alle patiënten in hun laatste levensfase een dokter als Sander de Hosson toe, die - samen met zijn collega’s - tot het uiterste voor menswaardige zorg gaat.

“Geneeskunde is soms genezen, vaak verlichten, maar altijd troost bieden (Ambroise Paré).”

Ik denk meteen aan het contrast met een een case van kort geleden waarin een patiënt met kanker in zijn laatste 24 uur vijf verschillende huisartsen ziet. En de signalen die de kankerpatiëntenorganisaties krijgen van patiënten dat er niet tijdig en niet voldoende over het levenseinde gesproken wordt.

Gedeelde besluitvorming is de sleutel

Belangrijke sleutel voor menswaardige zorg in de palliatieve fase ligt in gedeelde besluitvorming tussen arts en patiënt. Dit is niet gemakkelijk, maar zou altijd vanzelfsprekend en goed moeten gebeuren. Artsen zijn opgeleid om te genezen, maar minder opgeleid in de palliatieve zorg en gespreksvaardigheden passend bij een patiënt in de palliatieve fase. Patiënten klampen zich vast aan het laatste sprankje hoop. Toch moet het taboe doorbroken te worden! Het blijkt namelijk dat op tijd beginnen met het gesprek over de laatste levensfase de kwaliteit van leven van een mens sterk verbetert.

“Als ik één ding heb geleerd, dan is dat hoe belangrijk het is om tijdens hun woelige laatste levensfase de kwaliteit van leven voorop te stellen, waarin het vaststellen van behoeften en wensen een doorslaggevende rol heeft.”

- Sander de Hosson

Een tijdig gesprek: óók over wensen en behoeften

Het gesprek tussen de arts en de patiënt diet op tijd plaats te vinden, zodat patiënten hun wensen en behoeften kunnen uiten. Het gesprek zou niet alleen medisch gericht moeten zijn... Maar juist ook op de fysieke, psychosociale en existentiële gebieden. Want, wat is voor de patiënt belangrijk richting het levenseinde? Voor een goed gesprek is een goede relatie met de arts voor een patiënt en zijn naaste een essentiële voorwaarde. Bovendien moet het gesprek met enige regelmaar opnieuw plaatvinden, omdat de wensen en behoeften van de patiënt kunnen veranderen.

“De patiënt verandert, de zorgverlener beweegt mee!"

- Anonieme patiënt op NFK-website Uitbehandeldmaarnietuitgepraat.nl.

Een menswaardigere palliatieve zorg voor kankerpatiënten

Aan een menswaardigere palliatieve zorg voor kankerpatiënten wil ik namens NFK gaan bijdragen, omdat hun kwaliteit van leven en sterven mij aan het hart gaat. Daarbij hebben de signalen van patiënten mij geraakt, er is nog onvoldoende aandacht voor praten over het levenseinde.

Ook ‘Slotcouplet’ heeft mij geïnspireerd! De verhalen van Sander de Hosson zijn illustraties van goede palliatieve zorg, maar dit gebeurt in de praktijk helaas nog te weinig. Iedere patiënt moet immers kunnen rekenen op de beste palliatieve zorg? Voor patiënten is dit boek herkenbaar, heftig, ontroerend en misschien ook troostend. En wat mij betreft is het een must read voor alle zorgverleners in de palliatieve zorg om hun compassie voor patiënten tot bloei te laten komen!

Slotcouplet is vanaf vandaag te koop.