Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Blog
    • 12 apr 2019

Kankerpatiënten moeten zonder enige belemmering mee kunnen doen in de maatschappij

Mirjam van Belzen Belangenbehartiger

Het is tijd om doorlopend, vanaf het moment van diagnose, aandacht te geven aan de late gevolgen van kanker. Iedere (ex-)kankerpatiënt moet tijdens en na de behandeling zonder enige belemmering mee kunnen doen in onze maatschappij.

Op dit moment leven bijna 800.000 Nederlanders met of na kanker, en de verwachting is dat dit in 2025 op zal lopen tot meer dan een miljoen. Door een steeds betere diagnose en behandeling neemt het aantal mensen dat de ziekte overleeft snel toe, maar dit betekent ook dat steeds meer mensen kampen met de gevolgen van kanker. Naast mentale, psychische en fysieke klachten kunnen zij ook problemen ervaren op financieel en maatschappelijk gebied. Vandaag, 12 april, presenteren NFK en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) een boekje over deze late gevolgen op het Kankeroverleverschap Symposium.

In dit boekje ‘Kankerzorg in Beeld’ staan de laatste feiten en cijfers rondom late gevolgen. En die liegen er niet om. Zo heeft een kwart van de patiënten last van ernstige vermoeidheid, en deze klachten kunnen lang aanhouden: een op de vijf is tien jaar na de diagnose nog steeds zeer vermoeid. Deze mensen hebben een groter risico op depressies, angst- en pijnklachten.

Onbegrip uit de omgeving

Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht, maar (ex-)patiënten kunnen ook last hebben van bijvoorbeeld concentratieproblemen, seksuele problematiek of moeilijkheden bij werkhervatting. Vaak zie je deze problemen aan de buitenkant niet. Hierdoor stuiten patiënten op onbegrip uit de omgeving. ‘Je bent toch weer beter?’ of ‘Maar je ziet er toch weer goed uit?’. Goed bedoelde, maar soms ook pijnlijke opmerkingen.

‘Je stelt je in op chemo en bestraling. Effe knallen dacht ik. Maar je bent jaren bezig met de gevolgen. Daar word je nauwelijks iets over verteld. Daardoor weet je niet wat je allemaal te wachten staat.’

Doneer Je Ervaring-onderzoeken naar late gevolgen

Op het gebied van de late gevolgen van kanker is er nog een hoop te winnen. Zo blijkt uit ons Doneer Je Ervaring-onderzoek naar late gevolgen dat bijna een kwart van de patiënten nooit van deze gevolgen heeft gehoord, en laat ons andere onderzoek zien dat bij ruim een derde van de (ex-)kankerpatiënten de late gevolgen niet zijn besproken door een zorgverlener.

Hypotheek afsluiten lastiger

(Ex-)kankerpatiënten kunnen, naast mentale en fysieke klachten, ook kampen met klachten op financieel en maatschappelijk gebied. Uit onze meest recente Doneer Je Ervaring-onderzoek kwam naar voren dat bijna twee derde van de ondervraagden financiële gevolgen ervaart, zoals een terugval in inkomen of hogere zorgkosten. Daarnaast is het afsluiten van bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering en hypotheek voor veel (ex-)patiënten nog te vaak een probleem – van de patiënten onder de 35 jaar heeft zelfs bijna de helft problemen bij het afsluiten van een hypotheek. Dat kan en moet echt beter!

Zonder belemmeringen meedoen in maatschappij

Het is tijd om nu in actie te komen en doorlopend, vanaf het moment van diagnose, aandacht te geven aan de late gevolgen van kanker. Iedere (ex-)kankerpatiënt moet tijdens en na de behandeling zonder enige belemmering mee kunnen doen in onze maatschappij. Dat vraagt om veranderingen in de zorg, bewustwording bij de patiënt en meer begrip in de maatschappij op allerlei vlakken. Daar maken wij ons hard voor!