Erfelijkheid

Bij een aantal soorten kanker kan erfelijkheid een rol spelen. Wanneer er erfelijke aanleg is of in een familie erfelijke aanleg voorkomt is er een grotere kans om die kankersoort te krijgen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren die bepalen of de erfelijke aanleg ook werkelijk is doorgegeven. Het is daarom belangrijk om uit te zoeken of de mutatie aanwezig is om zo vroeg mogelijk te weten of er een risico is op het ontwikkelen van kanker.

Meer informatie over tumorsoorten waarvan bekend is dat een erfelijke aanleg een rol kan spelen vind je op kanker.nl. Daar vind je een uitgebreide lijst van kankersoorten die door erfelijkheid kunnen ontstaan. Ook kun je informatie vinden op de websites van de verschillende kankerpatiëntenorganisaties aangesloten bij NFK.

Sinds 1 januari 2022 is er een organisatie die zich geheel richt op dit belangrijke onderwerp: Stichting Erfelijke Kanker Nederland. Zij geven informatie, organiseren lotgenotencontact en komen op voor de grote groep mensen met kanker in de familie.

Predispositie

Er zijn aandoeningen en syndromen waarbij er een verhoogde kans is op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker. Dit wordt predispositie genoemd. De kans is groter dat dit in een vroeg stadium wordt gesignaleerd als mensen bewust zijn van dit risico, de signalen die mogelijk wijzen op de ontwikkeling van een kwaadaardige groei herkennen en regelmatig screenen op deze signalen. Goede, begrijpelijke informatie voor zowel de patiënten als hun zorgverleners kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Lees hier wat NFK doet om dit te bereiken.

Meer weten?
Neem contact op met Carin Louis.
030 603 97 41 c.louis@nfk.nl