We werken nauw samen met (ex-)patiënten en mantelzorgers om onze missie te verwezenlijken. Je kunt je op twee manieren als vrijwilliger voor ons inzetten: als vrijwillige belangenbehartiger of als vrijwillige ondersteuner voor een kankerpatiëntenorganisatie. Op deze pagina lees je meer over beide soorten vrijwilligerswerk en hoe je je kunt je aanmelden.

Wat doe je als belangenbehartiger voor een kankerpatiëntorganisatie?

Als belangenbehartiger kom je op voor andere kankerpatiënten. Je zet je in namens een groep patiënten.

Hierbij horen taken als:

  • Beoordelen van wetenschappelijk onderzoek;
  • Meelezen bij de ontwikkeling van richtlijnen;
  • Meedenken in klankbordgroepen of werkgroepen;
  • Deelnemen aan verbeterprojecten;
  • Tijdens presentaties en workshops voor zorgprofessionals een bijdrage leveren.

Wat kun je betekenen voor een kankerpatiëntenorganisatie?

Je helpt als vrijwilliger jouw kankerpatiëntenorganisatie om te zorgen dat de organisatie zich goed verder kan blijven inzetten en ontwikkelen. Hierbij horen taken als:

  • Het vervullen van een bestuurders- of communicatiefunctie;
  • Je inzetten voor lotgenotencontact;
  • Je inzetten als vrijwilligerscoördinator.

Inzet

Jij geeft aan hoeveel tijd en energie je hebt voor je inzet als vrijwilliger en wat jouw motivatie of persoonlijke drive is om jouw ervaring in te zetten als vrijwilliger. Afhankelijk van jouw mogelijkheden zoeken we een passende vorm van vrijwillige inzet die bij jou past.

Benieuwd naar het vrijwilligerswerk bij een van de aangesloten kankerpatiëntenorganisaties? Bekijk dan onderstaande video's.

Dick Plomp, belangenbehartiger bij Stichting Melanoom, vertelt in onderstaande video dat zijn rol als belangenbehartiger hem zelf ook heeft geholpen met het accepteren van zijn eigen ziekteproces.
Onze geliefde collega en vriend Dick Plomp is helaas op 23 augustus overleden. Dick heeft zich als ervaringsdeskundige vele jaren met hart en ziel ingezet om de zorg en het leven van kankerpatiënten te verbeteren.

Jos Ploeg, bestuurslid en vrijwilligerscoördinator bij SPKS leven met maag- of slokdarmkanker, vertelt waarom hij vrijwilliger is geworden en waarom dit zo belangrijk is:

*De volgende kankerpatiëntenorganisaties gaan graag met je in gesprek over jouw inzet als belangenbehartiger: Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker, Sarcomen, Living with Hope, Stichting Darmkanker en SPKS.

Materialen en workshops voor vrijwilligers

Je wilt je ervaring inzetten om andere mensen met kanker te helpen door hun belangen te behartigen. Maar hoe doe je dat? NFK biedt verdiepende tools en workshops aan, bedoeld voor vrijwilligers die zich willen specialiseren in een of meer thema’s. Klik op onderstaande link voor een actueel overzicht.

Doneer Je Ervaring

Zet ook jouw kennis en ervaring in om je eigen leven en dat van anderen te verbeteren via het grootste (ex-)kankerpatiëntenpanel van Nederland. Word lid van ons panel en ontvang maximaal vier keer per jaar een korte vragenlijst (10-15min invultijd) per mail die je vrijblijvend en anoniem kunt invullen. Doordat jij je ervaringen deelt, kunnen wij ons sterk maken voor jou en de ruim 850.000 kankerpatiënten in Nederland. Samen veranderen we het leven met kanker. Meedoen: Doneer Je Ervaring

Meld je aan als vrijwilliger

Heb je kanker (gehad) of ben je naaste van iemand die kanker heeft (gehad) en wil je deze ervaring graag gebruiken om andere mensen met kanker te helpen? Dan kun je je bij ons aanmelden als vrijwilliger. Neem hiervoor contact op met onze vrijwilligerscoördinator, Tilly Bouma:

Vrijwilliger worden?
Neem contact op met Tilly Bouma.
06 13 71 52 46 t.bouma@nfk.nl