We werken nauw samen met (ex-)patiënten en mantelzorgers om onze missie te verwezenlijken. Je kunt je op twee manieren als vrijwilliger voor ons inzetten: als vrijwillige belangenbehartiger of als vrijwillige ondersteuner voor een kankerpatiëntenorganisatie. Op deze pagina lees je meer over beide soorten vrijwilligerswerk en hoe je je kunt je aanmelden.

Wat doe je als belangenbehartiger voor een kankerpatiëntorganisatie?

Als belangenbehartiger kom je op voor andere kankerpatiënten. Je zet je in namens een groep patiënten.

Hierbij horen taken als:

 • Beoordelen van wetenschappelijk onderzoek;
 • Meelezen bij de ontwikkeling van richtlijnen;
 • Meedenken in klankbordgroepen of werkgroepen;
 • Deelnemen aan verbeterprojecten;
 • Tijdens presentaties en workshops voor zorgprofessionals een bijdrage leveren.

Ook zet je je in als belangenbehartiger op thema’s. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met de volgende onderwerpen:

 • Expertzorg: Welk ziekenhuis heeft het meeste ervaring op het gebied van jouw soort kanker?
 • Laatste levensfase: In hoeverre zijn resultaten van ziekenhuizen inzichtelijk voor patiënten?
 • Samen Beslissen: In hoeverre overleggen zorgverleners met patiënten welke behandeling het beste past?

Wat doe je als ondersteuner voor een kankerpatiëntenorganisatie?

Als ondersteuner help je de kankerpatiëntenorganisatie in het werk om te zorgen dat de organisatie zich goed verder kan blijven inzetten en ontwikkelen. Hierbij horen taken als:

 • Het vervullen van een bestuurders- of communicatiefunctie;
 • Je inzetten voor lotgenotencontact;
 • Je inzetten als vrijwilligerscoördinator.

Inzet

Jij geeft aan hoeveel tijd en energie je hebt voor je inzet als vrijwilliger. Afhankelijk van jouw mogelijkheden zoeken we een passende vorm van vrijwillige inzet die bij jou past.

Benieuwd naar het vrijwilligerswerk bij een van de aangesloten kankerpatiëntenorganisaties? Bekijk dan onderstaande video's.

Dick Plomp, belangenbehartiger bij Stichting Melanoom, vertelt in onderstaande video dat zijn rol als belangenbehartiger hem zelf ook heeft geholpen met het accepteren van zijn eigen ziekteproces.

Jos Ploeg, bestuurslid en vrijwilligerscoördinator bij SPKS leven met maag- of slokdarmkanker, vertelt waarom hij vrijwilliger is geworden en waarom dit zo belangrijk is:

*De volgende kankerpatiëntenorganisaties gaan graag met je in gesprek over jouw inzet als belangenbehartiger: Leven met Blaas- en/of Nierkanker, Sarcomen, Living with Hope, Stichting Darmkanker en SPKS.

Materialen en workshops voor vrijwilligers

Je wilt je ervaring inzetten om andere mensen met kanker te helpen door hun belangen te behartigen. Maar hoe doe je dat? NFK biedt verdiepende tools en workshops aan, bedoeld voor vrijwilligers die zich willen specialiseren in een of meer thema’s. Klik op onderstaande link voor een actueel overzicht.

Doneer je ervaring

Zet ook jouw kennis en ervaring anoniem in om je eigen leven en dat van anderen te verbeteren via het grootste (ex-)kankerpatiëntenpanel van Nederland. Word lid van ons panel en ontvang ± 3 keer per jaar een korte vragenlijst per mail die je vrijblijvend en anoniem kunt invullen.

Meld je aan als vrijwilliger

Heb je kanker (gehad) of ben je naaste van iemand die kanker heeft (gehad) en wil je deze ervaring graag gebruiken om andere mensen met kanker te helpen? Dan kun je je bij ons aanmelden als vrijwilliger. Neem hiervoor contact op met onze vrijwilligerscoördinator, Tilly Bouma:

Vrijwilliger worden?
Neem contact op met Tilly Bouma.
06-13715246 t.bouma@nfk.nl