Je hebt kanker gehad of je wordt er voor behandeld. Of je bent naaste van iemand die kanker heeft (gehad). Je wilt deze ervaring graag gebruiken en hebt je daarom aangemeld als patiëntbelangenbehartiger om andere mensen met kanker te helpen door hun belangen te behartigen.

Lesmateriaal

NFK biedt verdiepende workshops aan, bedoeld voor vrijwilligers die zich willen specialiseren in een of meer thema’s. Het lesmateriaal is onderdeel van de workshops.

Scholingskalender

Als vrijwilliger bij een aangesloten kankerpatiëntenorganisatie kun je verschillende workshops volgen bij NFK. In 2023 biedt NFK weer verschillende workshops aan. Kijk in de agenda voor 2023 welke workshops er nu al in de planning staan. Deze wordt nog verder aangevuld.

Januari

Innovatieve geneesmiddelen

Dinsdag 31 januari

10.30 uur - 13.00 uur


Maart

Samen Beslissen

Maandag 20 maart

18.45 uur – 20.30 uur

Introductiebijeenkomst NFK voor nieuwe bestuursledenVrijdag 24 maart10.00 - 13.00 uur (inclusief lunch)
April

Basistraining voor nieuwe vrijwilligers*

Woensdag 19 april

10.00 - 16.00 uur (inclusief lunch)

Leven met Kanker

Dinsdag 4 april

12.00 - 13.30 uur (inclusief lunch)


Mei

Basistraining voor nieuwe vrijwilligers*

Woensdag 17 mei

10.00 uur – 16.00 uur (inclusief lunch)September

Leven met Kanker

Donderdag 21 september

12.00 - 13.00 uur (inclusief lunch)November

Innovatieve geneesmiddelen

Donderdag 2 november

14.00 - 16.30 uur

Samen Beslissen

Donderdag 9 november

15.45 uur – 19.30 uur (online)


*Basistraining voor nieuwe vrijwilligers

Deze nieuwe training is ontwikkeld in samenwerking met IPSO. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • Communicatie / luisteren / vragen stellen en doorvragen
  • Patiënttraject / ziekteproces en belevingsaspecten
  • Introductie Positieve Gezondheid
  • Leven met kanker en de gevolgen
  • Ervaringsdeskundigheid
  • Verwerkingsstijl

Nadat je je hebt opgegeven hoor je van ons wanneer de eerstvolgende training plaatsvindt.

Positieve Gezondheid

Een mens is veel meer dan alleen zijn ziekte. Bij Positieve Gezondheid ligt het accent op de totale mens en het bevorderen van eigen regie. Positieve Gezondheid geeft een bredere kijk op gezondheid; het kan beleidsmatig worden ingezet, bij het oplossen van vraagstukken binnen de zorg, maar ook in het contact met patiënten of lotgenoten. NFK biedt, samen met IPSO (Centra voor leven met en na kanker), de training Positieve Gezondheid aan. Deze training is ontwikkeld door Institute for positive Health (iPH) en Fontys Hogeschool, en al door vele vrijwilligers van de centra voor leven met kanker gevolgd. Door een subsidie kunnen in totaal 60 vrijwilligers van de aangesloten KPO’s deze training nu gratis volgen (incl. eventuele reiskostenvergoeding, vooralsnog zijn de reflectiebijeenkomsten online)

Deze training kun je op elk moment opstarten. Opgave hiervoor via vrijwilligerscoordinator@nfk.nl in samenspraak met de vrijwilligerscoördinator van jouw Kankerpatiëntenorganisatie.

PGOsupport

PGOsupport is een onafhankelijke kennis- en adviesorganisatie bij patiëntenparticipatie. Al meer dan 10 jaar ondersteunen zij patiënten- en gehandicaptenorganisaties bij de inbreng van ervaringsdeskundigheid ter verbetering van de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven. De academie van PGOsupport heeft een uitgebreid cursusaanbod ontwikkeld, waarvan een aantal (gratis) cursussen gericht zijn op patiëntparticipatie. De cursusagenda vind je op de website van PGOsupport.

Aanmelden voor een of meerdere workshops

Dit jaar organiseren we weer verschillende online workshops. Heb je het introductieboekje gelezen, de e-learning gevolgd of wil je je alvast aanmelden voor een workshop later dit jaar? Stuur dan een mail naar de vrijwilligerscöordinator NFK (vrijwilligerscoordinator@nfk.nl) met je e-mailadres en telefoonnummer.