Je hebt kanker gehad of je wordt er voor behandeld. Of je bent naaste van iemand die kanker heeft (gehad). Je wilt deze ervaring graag gebruiken om andere mensen met kanker te helpen door hun belangen te behartigen. Maar hoe doe je dat?

Materialen voor de workshops

NFK biedt verdiepende workshops aan, bedoeld voor patiëntbelangenbehartigers die zich willen specialiseren in een of meer thema’s. Deze kun je volgen nadat je het boekje ‘introductie vrijwilligerswerk’ en de bijbehorende e-learning hebt doorgenomen. De belangenbehartigers van NFK die hierin zijn gespecialiseerd verzorgen de hieronder genoemde verdiepende workshops.

De workshops

Workshop 1: Organisatie Oncologische Zorg

De oncologische zorg moet veranderen. Het is belangrijk dat we ervaringen van patiënten combineren met kennis van het veld en de mogelijkheden in de zorg. Als belangenbehartiger verdiep jij je in de ervaringen van patiënten, in de inhoud van de zorg, maar ook in de politieke en maatschappelijke complexiteit van de ziekenhuiszorg in Nederland.

Workshop 2: Samen Beslissen

Kankerpatiënten moeten vaak in korte tijd moeilijke beslissingen nemen die directe gevolgen hebben voor hun leven. Daarom is het van belang dat patiënten weten welke keuzes mogelijk zijn en dat zorgverleners de patiënt ondersteunen bij het maken van deze keuzes. Als patiëntbelangenbehartiger ben je onder andere betrokken bij de implementatie van ‘Samen Beslissen’ in zorgprocessen.

Workshop 3: Kankergeneesmiddelen

De beleidsbeïnvloeding en lobby in het kader van kostbare geneesmiddelen is doorlopende belangenbehartiging via verschillende organen. Als patiëntbelangenbehartiger doe je actief mee in deze lobby en richt je je voornamelijk op lobby en reacties op voorgenomen pakketbeslissingen voor nieuwe middelen en herbeoordeling van middelen.

Aanmelden voor een of meerdere workshops

De workshops van NFK worden gegeven op woensdag 25 april 2018 en op vrijdag 18 mei 2018. Je kunt zelf kiezen welke workshop(s) je wilt volgen en op welke datum je dit wilt doen. De tijden van de workshops zijn:

Woensdag 25 april om:

  • 9.30h : Samen beslissen : Ella Visserman
  • 12.00h : Een introductie belangenbehartiging van Vivian Engelen
  • 13.00h: Dure geneesmiddelen: Pauline Evers ( incl. boekje “De reis van het medicijn”)
  • 16:00h: Organisatie van de oncologische zorg : Irene Dingemans (incl. boekje organisatie van de oncologische zorg) Let op: gewijzigde aanvangstijd!

Vrijdag 18 mei om:

  • 9.30h : Samen beslissen : Ella Visserman
  • 12.00h : Een introductie belangenbehartiging van Vivian Engelen
  • 13.00h: Organisatie van de oncologische zorg : Irene Dingemans (incl. boekje organisatie van de oncologische zorg)
  • 16.00h: Dure geneesmiddelen: Pauline Evers (incl. boekje “De reis van het medicijn”) Let op: gewijzigde aanvangstijd!

Heb jij het introductieboekje gelezen en de e-learning gemaakt en vind je het interessant om een of meer workshops te volgen? Aanmelden kan door het formulier in te vullen. Voor verdere vragen kun je altijd mailen naar vrijwilligerscoordinator@nfk.nl

Wil je een of meerdere workshops volgen? Meld je hier aan