Je hebt kanker gehad of je wordt er voor behandeld. Of je bent naaste van iemand die kanker heeft (gehad). Je wilt deze ervaring graag gebruiken om andere mensen met kanker te helpen door hun belangen te behartigen. Maar hoe doe je dat?

Materialen voor de workshops

NFK biedt verdiepende workshops aan, bedoeld voor patiëntbelangenbehartigers die zich willen specialiseren in een of meer thema’s. Deze kun je volgen nadat je het boekje ‘introductie vrijwilligerswerk’ en de bijbehorende e-learning hebt doorgenomen. De belangenbehartigers van NFK die hierin zijn gespecialiseerd verzorgen de hieronder genoemde verdiepende workshops.

Workshops

Workshop Introductie Vrijwilligerswerk
De workshop Introductie Vrijwilligerswerk vindt plaats op:

 • Dinsdag 5 oktober 10.00 – 12.00 uur
 • Donderdag 25 november 10.00 – 12.00 uur

In deze workshop leer je wat ervaringsdeskundigheid is. Wat is belangenbehartiging en waarom is dat belangrijk? Wat kun je doen binnen de koepel van patiëntenorganisaties?

De workshop Introductie Vrijwilligerswerk is een interactieve online workshop van 2 uur met maximaal 10 deelnemers. Daarnaast ontvang je een brochure thuisgestuurd.

Workshop Samen Beslissen
De workshop Samen Beslissen vindt plaats op:

 • Woensdag 15 september van 10.00 - 12.00 uur
 • Dinsdag 16 november van 10.00 - 12.00 uur

In deze workshop leer je wat Samen Beslissen precies is en leer je aan de hand van theorie hoe je dit kunt toepassen in de spreekkamer. Aan het einde van de workshop weet je hoe je je als ervaringsdeskundige kunt inzetten om Samen Beslissen te bevorderen, met je eigen expertise, je eigen ervaringen en ervaringen van anderen.

De workshop Samen Beslissen is een blended workshop en bestaat uit drie onderdelen. Allereerst vragen we je om thuis een e-learning (ca. 2 uur) door te nemen over Samen Beslissen. Tevens krijg je een brochure over Samen Beslissen toegestuurd. Daarna volgt een interactieve online bijeenkomst van 2 uur, waarin we met elkaar aan de slag gaan met theorie, ervaringen en oefeningen. De workshop is met maximaal 10 deelnemers.

Workshop Expertzorg
De workshop Expertzorg vindt plaats op:

 • Donderdag 16 september van 15.00 - 17.00 uur
 • Donderdag 25 november van 15.00 - 17.00 uur

Deze scholing geeft een introductie in de organisatie van de oncologische zorg: hoe is deze georganiseerd, welke partijen zijn relevant en vooral: wat speelt er op het gebied van kwaliteit van oncologische zorg. We bespreken de uitdagingen en dilemma's in onze missie om alle mensen met kanker expertzorg te laten krijgen. We gaan in op het georganiseerde patiëntenperspectief en hoe en waar je deze kunt inbrengen in het oncologisch veld.

De workshop Expertzorg bestaat uit twee onderdelen. Allereerst vragen we je om thuis de e-learning expertzorg te volgen. Ga hier rustig voor zitten, je bent hier ongeveer 5 uur mee bezig. Daarna volgt een interactieve online bijeenkomst van 2 uur, waarin de theorie aan de hand van ervaringen uit de praktijk wordt doorgenomen en toegelicht. De workshop is met maximaal 15 deelnemers.

Workshop Laatste Levensfase
De workshop Laatste Levensfase vindt plaats op:

 • Donderdag 28 oktober van 13.00 - 15.00 uur

In deze workshop leer je over het leven met ongeneeslijke kanker, de palliatieve zorg en de belangenbehartiging voor mensen met ongeneeslijke kanker. De workshop bestaat uit twee onderdelen. Allereerst vragen we je om thuis een e-learning (ca. 2 uur) te doen. Daarna volgt een interactieve online bijeenkomst van 2 uur met maximaal 10 deelnemers.

Workshop Persoonlijke ontwikkeling als belangenbehartiger
De workshop Persoonlijke ontwikkeling als belangenbehartiger vindt plaats op:

 • Donderdag 14 oktober van 10.00 - 11.30 uur

In deze workshop leer je welke competenties een belangenbehartiger nodig heeft? Welke zet jij in? Waar liggen je valkuilen en uitdagingen? Wat heb je nodig om hiermee om te gaan? De workshop bestaat uit een interactieve online bijeenkomst van 1,5 uur met maximaal 10 deelnemers.

Workshop Leven met kanker
De workshop Leven met kanker vindt plaats op:

 • Dinsdag 26 oktober van 10.00 - 12.00 uur
 • Woensdag 24 november van 14.00 - 16.00 uur

   Aanmelden voor een of meerdere workshops

   Dit jaar organiseren we weer verschillende online workshops. Heb je het introductieboekje gelezen, de e-learning gevolgd of wil je je alvast aanmelden voor een workshop later dit jaar? Stuur dan een mail naar Tilly Bouma, vrijwilligerscöordinator NFK met je e-mailadres en telefoonnummer.

   Vrijwilligerscoördinator NFK
   Neem contact op met Tilly Bouma.
   030 - 603 29 09 vrijwilligerscoordinator@nfk.nl