Je hebt kanker gehad of je wordt er voor behandeld. Of je bent naaste van iemand die kanker heeft (gehad). Je wilt deze ervaring graag gebruiken om andere mensen met kanker te helpen door hun belangen te behartigen. Maar hoe doe je dat?

Materialen voor de workshops

NFK biedt verdiepende workshops aan, bedoeld voor patiëntbelangenbehartigers die zich willen specialiseren in een of meer thema’s. Deze kun je volgen nadat je het boekje ‘introductie vrijwilligerswerk’ en de bijbehorende e-learning hebt doorgenomen. De belangenbehartigers van NFK die hierin zijn gespecialiseerd verzorgen de hieronder genoemde verdiepende workshops.

De workshops

Workshop 1: Organisatie Oncologische Zorg

De oncologische zorg moet veranderen. Het is belangrijk dat we ervaringen van patiënten combineren met kennis van het veld en de mogelijkheden in de zorg. Als belangenbehartiger verdiep jij je in de ervaringen van patiënten, in de inhoud van de zorg, maar ook in de politieke en maatschappelijke complexiteit van de ziekenhuiszorg in Nederland.

Workshop 2: Samen Beslissen

Kankerpatiënten moeten vaak in korte tijd moeilijke beslissingen nemen die directe gevolgen hebben voor hun leven. Daarom is het van belang dat patiënten weten welke keuzes mogelijk zijn en dat zorgverleners de patiënt ondersteunen bij het maken van deze keuzes. Als patiëntbelangenbehartiger ben je onder andere betrokken bij de implementatie van ‘Samen Beslissen’ in zorgprocessen.

Workshop 3: Kankergeneesmiddelen

De beleidsbeïnvloeding en lobby in het kader van kostbare geneesmiddelen is doorlopende belangenbehartiging via verschillende organen. Als patiëntbelangenbehartiger doe je actief mee in deze lobby en richt je je voornamelijk op lobby en reacties op voorgenomen pakketbeslissingen voor nieuwe middelen en herbeoordeling van middelen.

Workshop 4: Late gevolgen en maatschappelijke thema's

De groep mensen die leven met of na kanker groeit. De late gevolgen van de behandelingen van kanker worden daardoor steeds relevanter. Late effecten omvat een breed pallet, van fysieke en emotionele tot maatschappelijke gevolgen. Ze hebben grote impact op de kwaliteit van leven van (ex-)kankerpatiënten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld werk, verzekeringen & seks.

Workshop 5: Laatste Levensfase

De kwaliteit van zorg voor mensen met kanker die niet meer beter worden moet en kan beter! We roepen ziekenhuizen op alle kankerpatiënten die te horen hebben gekregen dat zij niet meer beter worden goed te ondersteunen. Ook pleiten we voor het bespreekbaar maken van het levenseinde, wanneer een patiënt daar behoefte aan heeft. Als patiëntbelangenbehartiger verdiep je je in de ontwikkelingen binnen de palliatieve zorg en denk je mee over verbeteringen in de zorg.

Aanmelden voor een of meerdere workshops

De workshops van NFK worden gegeven op 11 december 2018, 18 december 2018, 15 januari 2018.

Elk thema zal afzonderlijk worden belicht door een belangenbehartiger van NFK. Zo krijg je een helder beeld van wat belangenbehartiging op dit thema inhoudt. Mocht er een thema bij zijn waar je je verder in zou willen verdiepen of specialiseren als belangenbehartiger, dan kan je je hier direct voor inschrijven. Je kunt zelf kiezen welke workshop(s) je wilt volgen en op welke datum je dit wilt doen. De tijden van de workshops zijn:

  • Toegang tot kankergeneesmiddelen - Pauline Evers - 11 december | 10:00 - 13:00
  • Organisatie van oncologische zorg - Irene Dingemans - 18 december | 11:00 - 15:00
  • Samen Beslissen - Ella Visserman - 15 januari | 10:00 - 12:30
  • Late gevolgen & maatschappelijke thema’s - Mirjam van Belzen - 15 januari | 13:30 - 14:30
  • Laatste Levensfase - Dorien Tange 15 januari | 14:30 - 15:30

Heb jij het introductieboekje gelezen en de e-learning gemaakt en vind je het interessant om een of meer workshops te volgen?

Meld je aan voor de workshops

Stuur een mail naar Tilly Bouma, vrijwilligerscöordinator NFK je met mailadres en telefoonnummer.

Vrijwilligerscoördinator NFK
Neem contact op met Tilly Bouma.
088 0029777 vrijwilligerscoordinator@nfk.nl